Den här veckan har jag fått för mig att baka bagels. Inte bara en gång utan två. Men det var mest för att det gick lite sådär första gången. Jag tittade på hockey samtidigt och råkade koka de flesta på tok för länge. Sen var jag lite blygsam med mjölet första gången också så degen blev lite väl kladdig och var svår att få från plåten till kastrullen utan att jag totalt massakerade min lilla ring. Fast de blev goda ändå såklart. Men inget jag kände för att visa upp.
Andra gången däremot blev de himlans mycket finare. Jag använde lite mer mjöl och höll koncentrationen och lät dem inte koka iväg i hundra år. Så här har vi dem, Annas bagels med sesamfrön ovanpå och lite tranbär inuti.
Lite off topic men jag vill bara skryta lite. Jag badade nämligen idag. Det var väldigt kallt men det hann jag knappt känna så snabbt som jag hoppade i och hoppade upp. Men 7 grader är inget jag rekomenderar er att bada i. Som tur var hade jag spelat lite tennis innan så jag var svettig. Därför var det lite gött trots allt.
Bagels 16 stycken
25g jäst
5dl vatten
2tsk salt
3msk sirap
14dl vetemjöl special
1dl torkade tranbär (valfritt)
vatten till kokning
1 äggvita till pensling
sesamfrön
Gör såhär:
1. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke
och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl typ. Arbeta
degen väl i ca 5 minuter med maskin eller med degkrokarna som jag gjorde, men det var trögt och inget jag rekomenderar. Det skall vara en ganska kompakt deg. Tillsätt även tranbären om du ska ha såna i.
2. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär den i 16 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så
formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och
svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats. Det är bra om hålet är rätt stort för den kommer jäsa och mina hål fanns knappt kvar sen.
4. Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i
kylen över natten.
5. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar
i taget i vattnet.
6. De skall koka ca 1-2 minuter på varje sida. 2 min är max. Jag tycker att lite över 1 minut räcker gott och väl.
7. Ta ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
8. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en
uppvispad äggvita och strö på lite sesamfrön.
9. Grädda i ca 20-25 minuter i 220 grader.
Ät med något gott pålägg eller bara som den är.
verkar mums!:)
SvaraRaderaDom blev ju jättefina ju! Det tog mig tre försök och tre recept innan mina blev bagels och inte platta hårda tekakor. =)
SvaraRaderaTack!
SvaraRadera