tisdag, maj 10, 2011

GI stekpannekaka

En supergod kaka som Rina bakade till oss i söndags. Den är till och med "nyttig". GI i alla fall. Och himla smarrig. Men med glass till blev det kanske inte riktigt lika nyttigt. Men vad gör det.

Det skojiga är att man gör den i stekpannan. Så det är perfekt för er som inte har ugn. Om det nu skulle finnas någon sån person. Kanske bra för er som har sträckt sätta-på-ugnen-muskeln eller något.

Men självklart kan man göra den i ugnen också om man vill.



Till ca 8 bitar
2 ägg
1 dl råsocker
1/2 dl linfrön
1 dl sojamjöl
1 dl havrekli
1 dl vatten
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bakpulver
50 g smör
2 1/2 dl hackade sötmandlar

Gör såhär:
Vispa äggen porösa och blanda ner sockret. Mal linfröna och blanda ner i äggsmeten tillsammans med mjöl, kli och vatten, lite i taget. Rör till sist ner kardemumman och bakpulvret. Låt smöret sakta smälta i pannan och rör ner det i smeten. Lägg mandlarna i pannans botten.
Häll på smeten och sänk värmen till lägsta värme. Lägg på ett lock och grädda kakan i ca 25 minuter. När den är klar ska den vara mörk i kanterna men fortfarande lite kletig ovanpå. Lossa med en kniv längst med kanten.
Lägg över på en tallrik och vänd kakan så att bottnen kommer upp.
Klart!

5 kommentarer:

  1. Fan va ballt, måste testa det nån gång :D

    SvaraRadera
  2. Anonym7:01 em

    Coolt,vet du vad man kan ta om man inte tål mandlar?? Bara hoppa över ingrediensen eller?
    Jättebra recept!
    Brukar du hitta på egna recept?
    Kram

    SvaraRadera
  3. Här är en som inte har ugn! :) Bor i en etta med kokplatta och har än inte hittat en sån liten ugn, även om jag letat. Saknar bakandet otroligt mkt så detta är toppentips för mig! Tack!

    SvaraRadera
  4. Anonym:
    Man kan nog hoppa över mandlarna, eller kanske hacka lite solroskärnor eller något annat liknande.

    Ylva:
    Perfekt ju! Cake pops kan du ju göra också, då behöver man ingen ugn.

    SvaraRadera
  5. Anonym11:27 fm

    Hej Anonym Allergiker!

    Rina tål heller inte mandel eller nötter, förutom paranötter. De brukar hon använda i kakan med gott resultat.

    MVH / Pelle

    SvaraRadera