Jag gjorde semlor i söndags. Med samma deg som jag gjorde citronbullarna av. Den blir så himla god! Sen gjorde jag som Flickan & kakorna och hade lemon curd i istället för mandelmassa som jag inte äter.
Tänkte också att jag skulle visa mer steg för steg. Jag är ju lite dålig på det. Tycker det blir så kladdigt och krångligt att ha kameran framme när jag bakar. Nåväl. I did it anyway.
Har man förresten ingen assistent så går det fint att göra i en bunke med degkrokar på elvispen. Blir lite jobbigare men funkar.
Semelbullar, ca 15 st.
1,5 dl ljummen mjölk
3 msk mjukt/smält smör
50 g jäst
1 ägg
1 krm salt
2 msk socker
4 msk marsanpulver
ca 350 g mjöl
Lemon curd
2 dl Vispgrädde
florsocker
Gör såhär:
Värm mjölken till 37°C.
Tillsätt smöret och jästen.
Häll ner det i din assistent.
Vispa sedan upp ett ägg och häll ner det tillsammans med det andra.
Tillsätt sedan sockret och marsanpulvret och sätt på assistenten.
Häll sedan ner lite mjöl i taget medan assistenten jobbar. Ha inte bråttom, låt det ta ca 5-10 minuter. Du vet att den är klar när degen börjar släppa från kanterna.
När degen är klar låter du den jäsa i ca 30 minuter.
När degen jäst tar du upp den på ett lätt mjölat bakbord och knådar till den. Rulla sedan ut små bollar och lägg dem på en plåt. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Pensla dem med lite ägg och ställ in dem i ugnen på 175°C i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
Låt dem svalna och skär bort ett lock. Tryck ner degen i mitten lite och bred på lemon curd och klicka på en klick grädde. På med locket och sila lite florsocker på. Klart!
Det där med lemon curd i semlor var nytt för mig, men låter fantastiskt gott! Tack för tipset!
SvaraRaderaVilken härlig smak med lemon curd semlor ;d
SvaraRaderaLåter jättegott, jag gillar semlor men inte mandelmassa.
SvaraRaderaMassa fina bilder, mera! Tänkte köpa semlor idag men de var slut, hinner dock inte baka idag. :)
SvaraRaderaOtroligt läckra.
SvaraRaderaFantastiskt snygga bilder du har på din blogg.
Så gott det låter med lemon curd i
SvaraRadera