måndag, juni 29, 2015

En himla fin surdegspizza

Hej och hallå!

Här är det någon som ligger efter med inläggen. Men nu är det faktiskt så att jag har fått ett jobb och jag skyller helt enkelt på det. Det är bara ett vikariat på en månad men jag är jätteglad ändå för det. Det ligger bara några hundra meter från lägenheten och jag har glatt skuttat dit i en vecka nu.

Men det var inte alls det detta inlägget skulle handla om. Det skulle ju handla om den här fina surdegspizzan jag bakade förra veckan. Jag älskar verkligen pizza och har länge letat efter den ultimata pizzadegen och så sprang jag in på den på pain de martins gamla blogg.
Numera bakar vi alltid efter det och degen är magisk. Lätt att trycka ut utan att kavla så man behåller alla fina luftbubblor och så blir den alldeles perfekt i tjocklek.


Den här degen ger oss antingen 2 tjocka ugnsplåtsstora pizzor,  3 lite tunnare ugnsplåtar eller 4 lite mindre och tunna. Jag brukar göra fyra.

Såhär kan det se ut när det bakas pizza hos oss. Jag fick ingen bild på själva degen men den är inte så speciell ändå så det tror jag ni löser. Och om någon jag känner eller som bor i Göteborgskrokarna saknar surdeg, säg till så får ni en klick av min att starta upp en egen med.


Se så fin den blir utan att kavla eller någonting.
På med tomatsås!
Denna pizzan fick mozzarella, champinjoner och rödlök på sig innan besöket i ugnen. 


Efter ugnen la jag på ruccola, serranoskinka och tomater. GOTT!

Pizzadeg

425 g vetemjöl special

100 g vetesurdeg

225 g vatten

30 g olivolja

7 g jäst

15 g salt

- Blanda allt utom salt i cirka 10 minuter i maskin.
- Tillsätt salt och blanda ytterligare en stund.
- Dela i önskat antal degar, forma dem till runda bollar och låt jäsa ungefär 1 timme, gärna under lite oljad plastfolie.
- Ta fram, lägg på lätt mjölat bakbord, och tryck ut med händerna precis som man sett pizzabagare göra. Jag lovar att det funkar och blir jättebra.
- Toppa med goda saker och ställ in i ugnen på 250 grader. Låt gärna plåten bli varm i ugnen innan du lägger på pizzan så blir den ännu knaprigare underifrån.
– Låt den vila lite så du inte bränner tungan. Det gör jag varje gång (bränner tungan alltså) eftersom jag alltid är hungrig och ej har karaktär.

1 kommentar:

  1. Den pizzan ser riktigt god ut, borde testa det där med surdeg!

    SvaraRadera