söndag, februari 15, 2015

En lammfiol i ugnen

Hej och hå. Så har ännu en vecka swishat förbi!
Jag har haft fullt upp hela veckan med bokläsning och lite annat pyssel med lite olika kul projekt.

Sportlov betydde att mina jobbarkompisar åkte till Åre och eftersom vi bara är tre fick jag ett hemma-lov och lite extra behövlig pluggtid. Jag jobbar ju 60% och pluggar en kurs på 50%.

Förhoppningsvis blir det lite med tid för blogg och pyssel framöver. Men har lite på lager. Ska bara fixa lite mer bilderna och så.

I alla fall.
I slutet av hösten köpte jag och Henke ett helt lamm av en av Henkes jobbarkompisar och i fredags blev det finmiddag när vi gjorde lammfiol. Den va lite halvfrusen fortfarande när vi ställde in den och bilden blev väl lite sådär men det blev i alla fall fasligt gott.Du behöver:
En lamfiol
vitlöksklyftor
olivolja
salt
peppar
chiliflakes
timjan
rotfrukter att äta till

Såhär gjorde vi:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Skär snitt i hela lamfiolen och tryck ner vitlöksklyftor. Så många som du vill.
– Smörj in hela fiolen i olivolja och krydda den med salt, peppar, lite chiliflakes och timjan.
– Ställ på djup plåt i ugnen i ca 3h. Ha koll på innertemperaturen. Beroende på hur du vill ha den ska den vara mellan 60 - 70 grader.
– När det är 30 minuter kvar är det gott att slänga in lite rotfrukter tillsammans med köttet på plåten och ös över lite av vätskan/oljan från köttet.
– ÄT

Jag gjorde en liten sås till också med turkisk yoghurt, vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Tror det var något sånt.

Det var en väldigt god fredagsmiddag även om vi glömde köttet lite för att vi satt i badet.


2 kommentarer:

 1. Alltså lamm! Så speciellt grej. Vill verkligen tycka om det men efter att jag hade beställt det på en restaurang i grekland och fick in ett stycke kött med ull kvar på som både smakae och luktade som i en ladugård så har jag lite svårt för det ;)

  Tänkte också passa på att säga att ljuset hos oss är så dåligt att jag fått ljusa upp bilderna tills kvalitén blev helt kass, det är atllså inte sådär ljust hos oss - då hade jag ´jublat ;)
  Och angående nightcrawler så håller jag med dig till fullo. Underhållande och spännande men så himla. ja, som sagt konstig eftersom han var så skum + ändå målmedveten och bara nä nu jävlar ska jag lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa.. när vi åt de första bitarna av lammet var jag också lite tveksam. Men det här med lammfiol var magiskt. Inte alls samma grej som kotletter eller annat. Så himlans gott. Ska du våga dig på det igen är det något sånt här jag hade rekommenderat.

   Jag förstår. Hos oss är det så mörkt att det enligt mig inte går att rädda bilderna typ. Men sen borde jag kanske uppdatera min kamera också. Bra objektiv kan inte ens lösa situationen. Längtar till vår när vi iaf har bra ljus på förmiddagarna. Eller en ny lägenhet...

   Jaaa, det är nog det jag inte kan släppa. Det som skrämmer mig är att det säkert finns så sjuka människor i verkligheten.

   Radera