söndag, juni 16, 2013

Hemmagjord müsli utan nötter

Om man som jag är allergisk mot nötter kan müsliätandet bli lidande. Det finns inte så många goda utan nötter. Så nu har jag börjat tröttna på alla som finns i min affär. Men vad gör det när man kan göra egen som är mycket godare? Väldigt lätt och skojigt att göra med.

Tid: 5 min + ca 30 min i ugnen
Svårighet: lätt
Mängd disk: Pyttelite






Man kan göra detta med olika frön och kärnor eller nötter om man inte är allergisk. Håll mängderna ungefärliga bara. Men såhär gör jag grunden.

Du behöver:
1,5 dl havregryn
1,5 dl rågflingor
1 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl melonkärnor
0,5 dl kokosflingor
(2 tsk kanel) <– valfritt!
1 dl vatten
0,5 dl olja
0,5 dl honung (Funkar med sirap med)

Smaksättning 1:
25 g mörk choklad 86%
0,5 dl kokosflingor

Smaksättning 2:
Torkad frukt (Melon, tranbär, banan)

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Lägg alla torra ingredienser i en bunke.
– Tillsätt vatten, olja och honung. Blanda så inget är torrt.
– Låt stå i 5 minuter.
– Fördela ut på en plåt med bakplåtspapper. Om man vill kan man klämma ihop det lite så man år små "klumpar". Det tycker jag är gött.
– Ställ in i ugnen 3x8 minuter. Ta ut den var 8e minut och rör om lite och se till att inget bränns.
– Ta ut och låt svalna på plåten.
– Tillsätt någon smaksättning om du vill och lägg i en burk.
– Ät med någon god yoghurt eller fil eller så.

3 kommentarer:

  1. Är med nötallergiker (och glutenintolerant - svårt redan där) så har också fått göra hemmagjord müsli.
    Så himla bra med ett till recept! Ska testa. :)

    SvaraRadera
  2. Riktigt god müsli. Gör denna ofta, men olika smaksättningar och fröer från gång till gång. Kan varmt rekommenderas!

    SvaraRadera
  3. blandar man solroskärnorna o pumpa oxå med de andra..?

    SvaraRadera