Om man som jag är allergisk mot nötter kan müsliätandet bli lidande. Det finns inte så många goda utan nötter. Så nu har jag börjat tröttna på alla som finns i min affär. Men vad gör det när man kan göra egen som är mycket godare? Väldigt lätt och skojigt att göra med.
Tid: 5 min + ca 30 min i ugnen
Svårighet: lätt
Mängd disk: Pyttelite
Man kan göra detta med olika frön och kärnor eller nötter om man inte är allergisk. Håll mängderna ungefärliga bara. Men såhär gör jag grunden.
Du behöver:
1,5 dl havregryn
1,5 dl rågflingor
1 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl melonkärnor
0,5 dl kokosflingor
(2 tsk kanel) <– valfritt!
1 dl vatten
0,5 dl olja
0,5 dl honung (Funkar med sirap med)
Smaksättning 1:
25 g mörk choklad 86%
0,5 dl kokosflingor
Smaksättning 2:
Torkad frukt (Melon, tranbär, banan)
Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Lägg alla torra ingredienser i en bunke.
– Tillsätt vatten, olja och honung. Blanda så inget är torrt.
– Låt stå i 5 minuter.
– Fördela ut på en plåt med bakplåtspapper. Om man vill kan man klämma ihop det lite så man år små "klumpar". Det tycker jag är gött.
– Ställ in i ugnen 3x8 minuter. Ta ut den var 8e minut och rör om lite och se till att inget bränns.
– Ta ut och låt svalna på plåten.
– Tillsätt någon smaksättning om du vill och lägg i en burk.
– Ät med någon god yoghurt eller fil eller så.
Är med nötallergiker (och glutenintolerant - svårt redan där) så har också fått göra hemmagjord müsli.
SvaraRaderaSå himla bra med ett till recept! Ska testa. :)
Riktigt god müsli. Gör denna ofta, men olika smaksättningar och fröer från gång till gång. Kan varmt rekommenderas!
SvaraRaderablandar man solroskärnorna o pumpa oxå med de andra..?
SvaraRadera