tisdag, december 18, 2012

Mörk chokladkola med polkagris

God afton såhär några dagar före jul.



Polka och choklad är nog en av mina favorit-smak-kombosar. Och om man bara får välja en julgodis tar jag nog hellre en kola än knäck tror jag.



I alla fall så gjorde jag den här fantastiska chokladkolan med polkagriskross på toppen för några dagar sedan. Kanske måste jag göra mer, för nu är den snart slut.

Men så blir det väl ibland.



Recept från Leif Mannerström

Du behöver:
2 dl vispgrädde
3 msk kakao
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk flytande glykos
5 polkagrisar (krossade)

Gör såhär:
– Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon.
– Tillsätt resten av ingredienserna och koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. – Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna.
– Låt svalna och strössla över polkagriskross.
– Klipp eller skär kolan i "lagom" stora bitar.
– Ät.
– Sluta ät och spara några till jul.

1 kommentar:

  1. Anonym4:18 em

    Ja gör en omgång till så vi har på julafton :)
    //Ma

    SvaraRadera