söndag, maj 31, 2015

Kalasande

Hej svejs, 
I morgon fyller Henke år och det måste man ju fira såklart. I lördags kom det hem en hel drös med kompisar till oss och kalasade. Förutom godsakerna du kan se nedan gjorde vi även minisurdegspizzor. Men var så små och goda att de aldrig hann fastna på bild. (Skulle du fundera över varför det står Cölapopcorn så är det för att Henke går under smeknamnet Cöla i sitt kompisgäng. Därför kändes det givet att döpa dem till det.)

Här kommer i alla fall en bildkavalkad. Hoppas din helg också varit fin!









Här kommer recepten!
Vi var ungefär 25-30 personer och det räckte fint.

Salta Kolapopcorn
Vi gjorde popcorn i en normalstor kastrull och fick väl ungefär lika många som när en gör micropopcorn. Föredrar dock kastrull eftersom det är godare och lite nyttigare. Sen kan en också leka popcornleken vilket går ut på att först bara lägga i några popcorn i oljan och sedan gissa vilket som poppar först.

Du behöver:
Popcorn
kolasås
havssalt

Kolasås:
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
2 msk smör

Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 15 minuter tills kolasåsen mörknat något men fortfarande är ganska lös. Den får inte bli hård som knäck men heller inte för rinnig, då är den inte så god. Den ska helt enkelt vara lagom lös för att kunna ringlas över popcornen.

Sätt ihop:
– Sätt ugnen på 200 grader.
– Poppa popcornen.
– När kolasåsen svalnat lite fyller du muffinsformar med popcorn, ringlar över kolasås, strösslar över lite havssalt och ställ in i ugnen i några minuter.
– Ta ut och servera. De är goda i flera timmar även när de inte är varma.


Chokladbollstårta
Den glutenfria är samma som den vanliga fast halverat recept och gjort på sempers havregryn som inte riskerar att innehålla gluten.

Mörka chokladbollar
100 g halvmjukt smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kaffe
50 g mörk choklad (smält i micro eller vattenbad)
1/2 dl kokos

Havrebollar (medelljusa)
100 g halvmjukt smör
1 dl socker
4 dl havregryn
2 msk oboy
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk vatten
100g mjölkchoklad (smält i micro eller vattenbad)

Vita chokladbollar
100 g halvmjukt smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1/2 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokos
2 msk vatten
100g vit choklad (smält i micro eller vattenbad)

Kokos - ca 2 dl att täcka tårtan med.

Gör såhär (samma för alla):
– Vispa först smöret. Vispa sedan ner resten.

– Tårtorna är gjorda i turkisk yoghurt-burkar med bakplåtspapper inuti. Den vanliga i en 1liters och den glutenfria i 1/2 litersbruk. Perfekt för detta ändamål, smeten är anpassad för burkarnas mått. Om en nu inte råkar smaka för mycket på smeten då.
– Först gör jag den mörka chokladbollssmeten och trycker ut den ordentligt i botten. Sedan ställer jag in den i frysen medan jag gör nästa lager. Så hinner det sätta sig lite.
– Att lägga in tårtan i frysen när den är klar funkar fint. Då sätter den sig ordentligt och det är bara att ta fram den några timmar innan den ska serveras. Då håller den dessutom längre. Ska du servera den samma dag går det bra att förvara den i kylen. Se bara till att den får stå ett tag och inte glider iväg när du tar ur den från burken.
– Täck med kokos, strössel, eller något annat gott.

Cake Pops
Detta är mitt lilla fuskrecept. Men eftersom de blir så himla goda tycker jag att det är okej att fuska lite. Det är mest onödigt att göra för mycket om en inte behöver. När de var täckta med choklad strösslade jag på hjärtströssel på några, havssalt på andra, chiliflakes och citronzest på resten. Min favorit är de med havssalt på.

Du behöver:
2 paket oreos
ca 50-60g philadelphia

200g mörk choklad (jag använde Marabous)
klubbpinnar

Gör såhär:
– Mixa kakorna så det bara är små små smulor kvar. Klicka ner lite philadelphia i taget och fortsätt mixa tills det blivit som en deg. I konsistensen ungefär som pajdeg fast lite segare. Rulla smeten till ungefär 30 bollar och lägg dem på ett smörpapper/bakplåtspapper och ställ in i kylen en stund medans du värmer lite choklad.
– Värm pyttelite choklad, typ 2 rutor och doppa toppen av en klubbpinne i chokladen och stick ner en i varje boll. Låt stå i kylen tills chokladen stelnat och bollen fastnat på pinnen.
– Värm sedan resten av chokladen och täck dina cake pops med choklad. Ta hjälp av en sked eller annat bra verktyg.
– Vill du ha dina cake pops med bollen högst upp kan du fylla glas med socker och sticka ner dem där. Annars är det bara att lägga tillbaka den på smörpappret med pinnen uppåt.
– Dekorera med strössel eller vad du nu vill och ställ in i kylen en stund till tills chokladen utanpå stelnat. Sen är det bara att äta.

Bål
En god bål är aldrig fel på kalas.

Du behöver:
1 box vitt vin (ekologiskt är bra)
5 dl outspädd flädersaft
5 citroner (Skär en lite fint och dekorera med, resten pressar du i)
1l sockerdricka
1l schweppes pear lime

– Blanda allt, gärna tillsammans med lite is.
– Obs, drick inte för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar