söndag, mars 24, 2013

Citroncheesecake med kokosmousse

Här kommer mitt bidrag till årets påsktårta!

Den där kokosmoussen jag gjorde för några veckor sedan har jag haft lite svårt att glömma bort. Och hela denna veckan har jag varit så himla sugen på cheesecake. Så det blev liksom inte så svårt när jag fick lite tid att baka idag. Det fick bli citroncheesecake med kokosmousse.

Istället för att göra en enda stor så gjorde jag dem i muffinsformar istället. Blev roligare så tyckte jag.
Och eftersom det snart är påsk så pysslade jag dit lite fjädrar med.

Hoppas ni gillar!




Receptet räcker till ca 15 muffinsformar. Vill du göra en kaka istället för många små dubblar du smeten så blir det lagom till en 24cm form. Ha då inne kakan i ca 40-50 minuter istället för 30.

Citroncheesecakes: 
150 g digestivekex
75 g smör

300 g philadelphia
1,75 dl kesella

0,5 dl strösocker
0,5 dl maizena
0,5 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 små ägg

0,5 dl grädde
50 g vit choklad
3 msk lemon curd
Skal från 1 liten citron

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Mixa digestivekex till smulor. Tillsätt smör och fortsätt mixa tills det blivit fast så man kan trycka ut i formar.
– Tryck ut i formar med hjälp av en sked och ställ in i ugnen i 10 minuter.
– Vispa philadelphia och kesella i en bunke.
– Blanda ner socker, maizena och vanilj, sedan ett ägg i taget.
– Smält chokladen och vänd ner den tillammans med grädde, lemoncurd och citronskal.
– Fördela cheesecaken i formarna och ställ in i ugnen i 30 minuter.
– Låt dem svalna i kylen i någon timme innan du klickar/spritsar på kokosmoussen.

Kokosmousse:

2 dl creme fraiche
2 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokos
2 dl grädde

Gör såhär:
– Vispa creme fraiche och socker i några minuter tills det är fluffigt och fast. Det blir lite rinnigt i början men ordnar upp sig rätt snabbt.
– Vänd ner vanilj och kokos och ställ in i kylen i några timmar, gärna över natten. (Obs, valfritt men moussen får mer kokossmak).
– Vispa grädden ganska hårt och vänd ner i kokosblandningen. Vispa lite till för att få en bra konsistens. 
– Klart! Förvara i kylen om du gör den i förväg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar