måndag, oktober 01, 2012

Choklad och kola

Igår blev jag sugen på att göra något med någon sorts kola eller karamell. Vad man nu säger. Så det blev en paj med chokladbotten, chokladganache och kola.

En chansning på det mesta egentligen då jag gissade mig fram lite. Framförallt med kolan. Men det blev jättebra!

(Gött att man slipper använda ugnen också.)

Receptet räcker till en liten paj (15 cm)


Botten:

0,5 pkt Oreos
1 msk kakao
1 msk smält smör

Gör såhär:
Lägg allt i mixern och blanda tills du har en degliknande massa. Tryck ut i din pajform och ställ in i kylen.

Chokladganache:
50 g mörk choklad
0,5 dl grädde

Gör såhär:
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den är riktigt varm (den får inte koka!). Och häll grädden över chokladen, vänd runt tills chokladen smält i grädden. Häll i formen och ställ in i kylen igen.

Kola:
3 dl socker
50 g smör
1 dl sirap
1, 5 dl grädde
0,5 tsk havssalt

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en kastrull på svag värme. Låt koka upp långsamt i ca 20 minuter. Gör ett kulprov (häll lite kola i ett glas med kallt vatten och rulla till en kula.) När kultestet visar att kolan har rätt konsistens (seg, men inte rinnande) så låter du den svalna något. Häll sedan över kolan över pajen och ställ in i kylen igen. Ta fram några minuter innan servering! (det är gött med glass till)

2 kommentarer:

  1. Vad är Oreos? typ digestive??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oreos är en kaka, mer lik ballerina än digestive.

      Radera