onsdag, mars 18, 2015

Fisksoppa och surdegsbröd

Idag hade jag med mig detta till lunch. En supergod fisksoppa (receptet på den här) och ett surdegsbröd jag höll på med halva natten igår ungefär. En superlunch med andra ord.

Jag har ju förresten börjat experimentera lite med surdeg. Såhär hundra år efter alla andra. Mer om det en annan dag.

Här kommer ett litet recept på surdegsfrallor jag gjorde igår i alla fall. Och! tips från coachen. Börja inte för sent...




Surdegsfrallor 8st ganska stora
Surdegsgrund råg som du gör i förväg (det du gör på morgonen alltså)
3 dl vatten
4g jäst
1 msk honung
540 g (9dl) vetemjöl special
1/2 tsk salt

Morgon (eller kväll om du bakar på dagen)
- Blanda 2 msk surdegsgrund med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl
- Vänta typ 8-10 h (perfekt att gå och jobba lite alltså.

Kväll (Eller morgon om du gjorde det förra på kvällen)
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt degen jäsa i 45 minuter med handduk ovanpå bunken.
- Sträck lite i degen. Dra ut den och dra lite och vik över. Kör en runda runt degen liksom. Pain de Martin har en bra youtubefilm om detta som jag inte kan hitta just nu. 
– Låt den jäsa i 30 minuter. 
 – Sträck i den igen.
– Låt jäsa 30 min till.
– Sträck igen.
– Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5h i rumstemp med handduk på.
– Lägg ut degen på mjölat bakbord och skär så många bitar du vill ha frallor. 
– Dra försiktigt ut dem och vik ihop dem så det blir en fin bulle med skarven underst. Man viker såhär för att behålla luftbubblor och sånt så var försiktig. 
- Låt dem jäsa på en handduk med mycket mjöl på och låt dem jäsa i 1h till.
– Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
– Ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Sänk värmen till 200 när du ställer in dem och skvätt lite vatten i botten på ugnen så det blir lite go ånga = go skorpa på brödet.
– Låt dem svalna.
– Gör soppan.
– Ät! 

1 kommentar:

  1. Gud så gott! vilken underbar färg med :D

    SvaraRadera