onsdag, augusti 20, 2014

Enkla bagels utan kokning

Halloj!

Nu blev det lite så att jag tänker blogga igen. Dels för att det ju faktiskt är kul och dels för att jag blivit så trött på mig själv att jag inte har koll på mina recept längre. Och då är det gött att ha allt samlat här.

Min tanke var egentligen att göra helt vanliga klassiska bagels. Men..... De fastnade på bakplåtspappret :(
Och jag ville inte paja dem genom att försöka ta loss dem och koka osv. Så istället slängde jag in dem i ugnen som de var (OBS! Slängde inte såklart). Sprayade rejält med vatten/äggvita/salt/sirapsblandning för att få bagelskänslan till trots. Och det blev toppen, både fina och goda! Hurra!



Såhär gjorde jag:

Först gjorde jag degen i min fina maskin. Den ska vara rätt så stabil och inte för kladdig.


Sen gjorde jag små bollar och lät dem vila några minuter.


Och sen gjorde jag om bollarna till ringar. Och lät dem jäsa i typ 25 minuter.


Sen sprayade jag med min specialblandning och ställde in i ugnen. Ett spray till när de kom ut och sen var de klara. Mums!



Till 24 st bagels behöver du:
1 pkt jäst (50g)
1 l vatten
några nypor salt
3-4 msk sirap
ca 28 dl vetemjöl special (Låter sjukt mkt jag vet).

Vattenblandning:
1 dl vatten
1 msk sirap
1 äggvita
1 nypa salt

Garnering:
Något gott salt, solrosfrön, vallmofrön eller linfrön

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten. Låt jästen lösas upp, sätt på maskinen och tillsätt salt, sirap och lite mjöl i taget. Spara lite mjöl. Degen ska vara ganska kompakt. Låt jäsa i ca 30 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 24 bitar. Jag delade min i två, vägde och fick det till att mina bitar skulle väga 120g styck. Då får du fina och jämna bagels.

3. Rulla varje bit till en rund bulle på det där klassiska viset och låt dem stå några minuter. Sedan sticker du hål i dem, formar till en bagel och lägger dem på plåtar med bakplåtspapper.  Låt jäsa i 20-30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Gör vattenblandningen genom att röra ihop ingredienserna. Häll ner i en ren sprayflaska.

5. Ta den första plåten och spraya rejält med vattenblandningen, garnera med något gott eller håll dem neutrala. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

6. Ta ut plåten och spraya bröden rätt ordentligt igen. Lägg dem på ett galler och låt svalna.

7. Ät! :)


2 kommentarer:

  1. Åh! Ska nog testa i helgen!

    SvaraRadera
  2. Hehe, gillar din beskrivning..så gjorde jag om bullarna till ringar. Mina takter det, varför krångla till det liksom? Tack för tipset med okokta bagels..man drar sig lite för att härja med dem.

    SvaraRadera