måndag, april 16, 2012

Bagels!

I morse var det min tur att fixa frukosten på jobbet. Eftersom det var ett tag sedan jag gjorde bagels så kände jag att det var dags igen. Och mums. Det är verkligen jättegott. 






Bagels 16 stycken
25g jäst
5dl vatten
2tsk salt
3msk sirap
16dl vetemjöl special
1dl torkade tranbär (valfritt)
vatten till kokning
1 äggvita till pensling
sesamfrön

Gör såhär: 
1. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke
och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl typ. Arbeta
degen väl i ca 10 minuter med maskin eller med degkrokarna som jag gjorde, men det var trögt och inget jag rekomenderar. Det skall vara en väldigt kompakt deg. Tillsätt även tranbären om du ska ha såna i.

2. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär den i 16 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så
formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och
svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats. Det är bra om hålet är rätt stort för den kommer jäsa och mina hål fanns knappt kvar sen.

4. Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i
kylen över natten.

5. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar
i taget i vattnet.

6. De skall koka ca 1-2 minuter på varje sida. 2 min är max. Jag tycker att lite över 1 minut räcker gott och väl.

7. Ta ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.

8. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en
uppvispad äggvita och strö på lite sesamfrön.

9. Grädda i ca 20 minuter (tills de fått fin färg) i 225 grader.

Ät med något gott pålägg eller bara som den är.

1 kommentar:

  1. Jag bakade också bagels för nån vecka sen. Visst är det gott!

    SvaraRadera