Sidor

fredag, juni 05, 2015

Sommartårta med smak av fläder, citron och jordgubbe

Här kommer en riktig sommartårta. En midsommartårta eller som vi ska ha den som, studenttårta.

Lillebror tar studenten i dag och det ska ju så klart firas. Han har själv önskat sig morotskaka. Det har jag också bakat fast i tårt-version. Och sen fick jag lite fria händer med tårta nummer två.

Det blev en tårta med glutenfria bottnar (så lillasyster kan äta), fläder/citronmousse, tunt lager vaniljkräm och jordgubbsmousse. Sen är det ett tunt lager grädde på utsidan också. Men jag ville att det skulle vara lite tunnare så man ser bottnarna. Dekorationerna består som ni ser av citronskivor, limeskivor, jordgubbar, myntablad och syrenblommor. Nu håller jag tummarna för succé!








Recept till en 22-24 cm form. Jag gjorde två tårtor och mousserna är perfekt mängd att passa till två lager var. Vill du bara göra en tårta kan du minska recepten på mousserna lite eller spara det som blir över till dig själv..

Glutenfri tårtbotten (som blev både hög, fin och god, hurra!)
5 ägg
3 dl socker
3 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader och klä in en form med löstagbar kant i bakplåtspapper (eller smöra och bröa).
– Vispa ägg och socker länge (minst 5 minuter).
– Tillsätt de torra ingredienserna och rör snabbt ner dem utan att vispa för mycket.
– Häll smeten i formen och sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Tips:
När bottnarna är klara brukar jag låta den svalna något, sen tar jag bort kanten på formen och vänder på den så blir det snyggt och jämnt på både under och ovansida. När bottnarna svalnat helt ställer jag in den några timmar i frysen för att det ska vara lättare att skära. Sen delar jag bottnarna i tre och fyller med det som ska fyllas. Täck sedan med tunt lager grädde och sätt in i kylen för att låta tårtan "sätta sig". Sen är det bara att dekorera på valfritt sätt!

Fläder/Citronmousse:
Du behöver:
1,5 dl outspädd flädersaft
1 citron (saften)
2 dl strösocker
2,5 gelatinblad
4 dl grädde

Gör såhär:
– Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
– Lägg flädersaften och citronsaften tillsammans med sockret i en kastrull och koka upp tills sockret smält.
– Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma fläder/citronsaften.
– Låt svalna. (Viktigt, annars skär den sig.)(går bra att ställa i kylen.)
– Vispa grädden (inte för hårt) och vänd ner den i fläder/citronen.
– Låt stå i kylen i några timmar tills det stelnat.
– Klart!

Jordgubbsmousse
150-200g jordgubbar (går bra med frysta, värm dem lite först bara)
2 dl strösocker
2,5 gelatinblad
4 dl grädde

Gör såhär:
– Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
– Lägg jordgubbarna och sockret i en kastrull och koka upp tills jordgubbarna blivit mjuka.
– Sila det och tryck ut så så mycket som möjligt kommer med.
– Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma jordgubbsåsen.
– Låt svalna. (Viktigt, annars skär den sig.)(går bra att ställa i kylen.)
– Vispa grädden (inte för hårt) och vänd ner den i jordgubbarna.
– Låt stå i kylen i några timmar tills det stelnat.
– Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar