Receptet har jag baserat på Linda Lomelinos äpplepajrecept.
Amerikansk äppelpaj
Pajdeg:
400 g mjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
200 g kallt smör, i bitar
1 dl kallt vatten
Fyllning:
ca 1,2 kg äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 msk citronsaft
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk vaniljpulver
25 g smör
2 msk majsstärkelse
1 ägg
1 msk mjölk
Gör såhär:
Pajdeg
– Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Tillsätt lite vatten i taget om det behövs tills du har en bra konsistens på pajdegen.
– Känns den kall och smidig, kavla ut 2/3 direkt och lägg i din form. Hela vägen ut på kanterna, gärna en liten bit utanför.
– Den andra delen som ska bli locket kavlar du ut stort och runt och lägger på ett bakplåtspapper på en skärbräda eller liknande.
– Ställ in form och lock i kylen i ca 1 timme.
Fyllning
– Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i en bunke tillsammans med strösocker, farinsocker, citronsaft, kanel, ingefära och vaniljpulver. Rör runt några gånger så att allt blandas.
– Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.
Sätta ihop pajen
– Sätt ugnen på 225 grader.
– Sila bort äpplesaften och lägg tillsammans med 25g smör i en kastrull och låt det koka upp. Låt det koka tills såsen blivit tjock och karamelliserad, det tar ca 5-10 minuter.
– Ta fram pajskalet och locket ur kylen.
– Blanda dina äppleskivor med 2–3 msk majsstärkelse och sedan äpplesåsen.
– Lägg äpplena i formen och se till att det blir jämnt fördelat.
– Lägg på locket och sätt ihop kanterna på något fint sätt.
– Pensla locket med ägg och mjölk som är lätt hopvispat.
– Skär några lufthål i locket.
– Ställ in pajen långt ner i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla till pajen efter ett tag så den inte blir bränd ovanpå. Börjar den bli lite brun, lägg på lite aluminiumfolie ovanpå.
– När pajen är ute ur ugnen, låt den vila ett tag så den får sätta sig lite.
– ÄÄÄÄÄÄT! Servera med glass, vaniljsås eller något annat gött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar