söndag, maj 31, 2015

Kalasande

Hej svejs, 
I morgon fyller Henke år och det måste man ju fira såklart. I lördags kom det hem en hel drös med kompisar till oss och kalasade. Förutom godsakerna du kan se nedan gjorde vi även minisurdegspizzor. Men var så små och goda att de aldrig hann fastna på bild. (Skulle du fundera över varför det står Cölapopcorn så är det för att Henke går under smeknamnet Cöla i sitt kompisgäng. Därför kändes det givet att döpa dem till det.)

Här kommer i alla fall en bildkavalkad. Hoppas din helg också varit fin!









Här kommer recepten!
Vi var ungefär 25-30 personer och det räckte fint.

Salta Kolapopcorn
Vi gjorde popcorn i en normalstor kastrull och fick väl ungefär lika många som när en gör micropopcorn. Föredrar dock kastrull eftersom det är godare och lite nyttigare. Sen kan en också leka popcornleken vilket går ut på att först bara lägga i några popcorn i oljan och sedan gissa vilket som poppar först.

Du behöver:
Popcorn
kolasås
havssalt

Kolasås:
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
2 msk smör

Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 15 minuter tills kolasåsen mörknat något men fortfarande är ganska lös. Den får inte bli hård som knäck men heller inte för rinnig, då är den inte så god. Den ska helt enkelt vara lagom lös för att kunna ringlas över popcornen.

Sätt ihop:
– Sätt ugnen på 200 grader.
– Poppa popcornen.
– När kolasåsen svalnat lite fyller du muffinsformar med popcorn, ringlar över kolasås, strösslar över lite havssalt och ställ in i ugnen i några minuter.
– Ta ut och servera. De är goda i flera timmar även när de inte är varma.


Chokladbollstårta
Den glutenfria är samma som den vanliga fast halverat recept och gjort på sempers havregryn som inte riskerar att innehålla gluten.

Mörka chokladbollar
100 g halvmjukt smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kaffe
50 g mörk choklad (smält i micro eller vattenbad)
1/2 dl kokos

Havrebollar (medelljusa)
100 g halvmjukt smör
1 dl socker
4 dl havregryn
2 msk oboy
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk vatten
100g mjölkchoklad (smält i micro eller vattenbad)

Vita chokladbollar
100 g halvmjukt smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1/2 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokos
2 msk vatten
100g vit choklad (smält i micro eller vattenbad)

Kokos - ca 2 dl att täcka tårtan med.

Gör såhär (samma för alla):
– Vispa först smöret. Vispa sedan ner resten.

– Tårtorna är gjorda i turkisk yoghurt-burkar med bakplåtspapper inuti. Den vanliga i en 1liters och den glutenfria i 1/2 litersbruk. Perfekt för detta ändamål, smeten är anpassad för burkarnas mått. Om en nu inte råkar smaka för mycket på smeten då.
– Först gör jag den mörka chokladbollssmeten och trycker ut den ordentligt i botten. Sedan ställer jag in den i frysen medan jag gör nästa lager. Så hinner det sätta sig lite.
– Att lägga in tårtan i frysen när den är klar funkar fint. Då sätter den sig ordentligt och det är bara att ta fram den några timmar innan den ska serveras. Då håller den dessutom längre. Ska du servera den samma dag går det bra att förvara den i kylen. Se bara till att den får stå ett tag och inte glider iväg när du tar ur den från burken.
– Täck med kokos, strössel, eller något annat gott.

Cake Pops
Detta är mitt lilla fuskrecept. Men eftersom de blir så himla goda tycker jag att det är okej att fuska lite. Det är mest onödigt att göra för mycket om en inte behöver. När de var täckta med choklad strösslade jag på hjärtströssel på några, havssalt på andra, chiliflakes och citronzest på resten. Min favorit är de med havssalt på.

Du behöver:
2 paket oreos
ca 50-60g philadelphia

200g mörk choklad (jag använde Marabous)
klubbpinnar

Gör såhär:
– Mixa kakorna så det bara är små små smulor kvar. Klicka ner lite philadelphia i taget och fortsätt mixa tills det blivit som en deg. I konsistensen ungefär som pajdeg fast lite segare. Rulla smeten till ungefär 30 bollar och lägg dem på ett smörpapper/bakplåtspapper och ställ in i kylen en stund medans du värmer lite choklad.
– Värm pyttelite choklad, typ 2 rutor och doppa toppen av en klubbpinne i chokladen och stick ner en i varje boll. Låt stå i kylen tills chokladen stelnat och bollen fastnat på pinnen.
– Värm sedan resten av chokladen och täck dina cake pops med choklad. Ta hjälp av en sked eller annat bra verktyg.
– Vill du ha dina cake pops med bollen högst upp kan du fylla glas med socker och sticka ner dem där. Annars är det bara att lägga tillbaka den på smörpappret med pinnen uppåt.
– Dekorera med strössel eller vad du nu vill och ställ in i kylen en stund till tills chokladen utanpå stelnat. Sen är det bara att äta.

Bål
En god bål är aldrig fel på kalas.

Du behöver:
1 box vitt vin (ekologiskt är bra)
5 dl outspädd flädersaft
5 citroner (Skär en lite fint och dekorera med, resten pressar du i)
1l sockerdricka
1l schweppes pear lime

– Blanda allt, gärna tillsammans med lite is.
– Obs, drick inte för mycket.

fredag, maj 22, 2015

Den magiska taco-deluxe-fredagen

För en vecka sedan bjöd vi hem några kompisar på en taco-deluxe-fredag. Himla fint.
Jag hade kikat på Jonas Crambys youtubefilmer hela veckan och laddat upp med lite olika recept.

Ingen kan ju heller undgått vår förkärlek för mexikanskt heller och då måste en ju kunna laga det gott hemma också.

Middagen bestod av:
Hemmagjorda tortillabröd
Krispiga majstortillas (friterade)
Guacamole
Carnitas
Slowcook chicken
Pico de gallo
Koriandersalsa
Sötpotatispuré
Avokado/bananglass med mangosalsa och chokladsås

Ja, ni hör ju. Svårt att misslyckas med en sån här fredag.
Vi gjorde kycklingen och carnitasen på torsdagskvällen och resten på eftermiddagen/kvällen innan vi skulle käka. Det som tar längst tid är ju köttet och vetetortillabröden. Och glöm för tusan inte att frysa ner bananerna och avokadon till glassen i tid.



Pollo!

Koriandersalsa och carnitas

Guacamole

Pico de gallo

Vetetortillas


Friterade majstortillas

Sötpotatispuré

Min första taco! 


Alla recept är till ungefär 6 personer. Kanske lite fler.

Pollo (slowcook chicken)
3 kycklingfiléer
1 gul lök
1 tsk sambal olek
1 msk chipotle pasta
ca ⅔ dl bbq-sås
1 dl öl (jag använde en ljus lager)
1 tsk röd currypasta
1 msk honung
salt
peppar
Hönsbuljongtärning
3 vitlöksklyftor

- Dela filéerna i mindre bitar.
- Fräs dem i olja i en tjockbottnad gryta, typ en gjutjärnsgryta.
- Tillsätt finhackad gul lök och stek i några minuter.
- Sänk värmen till hälften och tillsätt sambal olek, chipotle, öl, currypasta, honung, buljongtärning, salt och peppar.
- Låt det koka upp. Sänk sedan värmen ytterligare och sätt på locket.
- Låt det småputtra i ca 1,5 timme. Här körde jag på 1.an på min spis. Det borde även funka med typ 125 grader i ugnen.
- Öppna locket och rör om med ca 20-30 minuters mellanrum. När det återstår 30 minuter ungefär (exakt tid är inte så noga) kan du öppna locket och skapa en glipa så det kommer ut ånga. Då reduceras såsen lite.
- Med ca 15 minuter kvar pressar du i vitlöken. Glöm inte att smaka och se om det saknas något.
- Kycklingen är klar när du kan peta lite på den med en sked och den fortfarande har lite motstånd kvar även om den lätt faller isär.

Carnitas (Jonas Cramby)
Ett kilo fläskkarré
En halvliter coca-cola (EJ light)
En pressad apelsin
En pressad lime
5 hackade vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soya
3 msk carnitas kryddblandning
(3 msk paprikapulver, 1 tsk cayennepeppar, 1 tsk vitpeppar, 1 msk svartpeppar, 1 msk vitlökspulver, 1 msk chilipulver, 1 msk torkad oregano, 1 msk salt)
Ja, det blir betydligt mer än vad som ska användas i receptet. Men det gör inget. Det går att använda till allt möjligt. Vill du inte det gör du bara en mindre mängd.

- Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna.
- Stek köttet, lite i taget i en gryta. Häll över kryddblandning, soya vitlök, apelsin och lime.
- Häll över lite Cola i taget och fyll på när det behövs.
- Småkoka i minst två timmar tills du har en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet.
- Krydda ev på lite extra krydda nu om du tycker att det behövs.

Hemmagjorda vetetortillas (ca 32st)
1,4 l vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50g mjukt smör
6dl kokande vatten (du kan låta det svalna lite om du kör för hand)

- Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
- Tillsätt resten och knåda i maskin eller för hand tills degen sitter ihop. Passa dig för det varma vattnet bara om du kör för hand.
- Låt vila i 20 minuter
- Väg upp lika stora bitar. Vi gjorde 32 st som vägde ca 48 g styck och blev ungefär 15cm i diameter med något ojämn form.
- Rulla till bollar och kavla sedan supermegatunt.
- Kavla ännu tunnare. You can do it.
- Torrstek i stekpanna någon minut på varje sida på medelvärme tills de får önskad färg. (För att detta inte skulle ta 100 år var vi en på kavelstationen och en på stekpannestationen med dubbla stekpannor.
- Lägg på och i en ren handduk så de håller sig mjuka innan servering.
- Frys in de ni inte äter upp.

Pico de gallo (Jonas Cramby)
6 Tomater
1 Silverlök
Färsk chili (mängd beroende på starkhet)
1 Pressad lime
Mycket färsk koriander
Salt

- Ta ur kärnorna ur tomaterna (använd till koriandersalsan) och hacka dem sedan tillsammans med silverlök, koriander och färsk chili, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du slutar med sådana dumheter.
- Pressa över lime och salta. Smakkombinationen lime och salt är ju själva grunden i det mexikanska köket, den gäller att du får till rätt. Det ska vara tillräckligt surt att munnen ska börja vattnas men salt nog att balansera detta.

Koriandersalsan
⅓ gurka
innehållet från 2-4 tomater (det du tar bort för att göra pico de gallon)
1 lime, skalet och saften
1 nypa salt
1 knippe koriander (Typ en hel sån en köper i affären.)

- Använd innehållet från tomaterna du använder till pico de gallon. Mängden är inte supernoga faktiskt, mest bra att slippa slänga tomatinnehållet och för att det är gott.
- Lägg allt i en mixer, mixa och smaka av.

Sötpotatispuré
3 sötpotatisar
salt

- Koka upp tärnade sötpotatisar.
- När de blivit mjuka tar du upp och mixar till slät puré. Smaka av med salt.

Friterade majstortillas
1 pkt majstortillas (vi köpte de från santa maria som hade hälften vete, det funkade bra). (Tydligen viktigt att det inte är vete då de inte blir bra att fritera enligt Jonas Cramby).
Olja, mängd beroende på storlek av kastrull. Vi använde raps.
Salt

- Häll olja i en djup kastrull, det ska vara mer än en tror. Typ 2-3 cm djupt. Sätt på maxvärme på spisen.
- Skär tortillasen i trianglar och lägg ner ett chips i oljan. När oljan är tilräckligt varm börjar chipset friteras. (Alltså bra att testa med ett först för att se när oljan är perfekt).
- Fritera några i taget. Med hjälp av en tång tar du upp dem från oljan och lägg dem tex på en plåt med hushållsapper och - - låt torka lite. Salta efter smak och servera medan de är varma.

Guacamole (Jonas Cramby)
Avokados (räkna med minst två per person)
Vitlök (vi hade 3st)
Färsk chili
Pressad lime
Färsk koriander
Pico de gallo
Salt

- Klubba avokadosarna med en mortel, du får ABSOLUT inte köra dem i mixer, då är du bara lat och kan lika gärna åka och köpa en korv. Riktig guacca är chunky. (vi körde med en gaffel)
- Pressa sedan i lime, salta, hacka vitlök och koriander, rör om och smaka av. Sedan häller du i lite av pico de gallon och smakar av igen, förslagsvis med ett tortillachips.


-----------------------

Till efterrätt blev det en krämig och lite nyttigare avokado och bananglass. Tillsammans med mangosalsa och chokladsås. Den här chokladsåsen är så fasligt god och ett bra tips att veva ihop om du får oväntat besök och vill skoja till glassen lite. Bra balans mellan sött, syrligt och krämigt blev det i alla fall. Hade kanske velat haft något lite krispigt till också men det hanns inte med.

Avokado/banan-glass
4 små avokados
2 mogna bananer (ingen fara om de är lite övermogna).
1 dl turkisk yoghurt
(1 -2 msk glukossirap/honung eller annat som sötar lite om en vill ha det.)

- Dela avokado och banan och lägg i frysen i några timmar.
- Ta fram och lägg i matberedare eller mixer. Är det supermegadjupfryst kan en tina det lite först.
- Mixa och tillsätt yoghurt. Smaka av och tillsätt ev. sötning om det behövs och mixa tills du fått en slät glass.
- Går nu att ätas direkt även om den kan vara lite mjuk. Ställ annars in i frysen ett litet tag tills den stelnat.

Jag hade inne min glass i frysen i ca 3h och la den sedan snabbt i en skål med varmt vatten för att få tillbaka lite krämighet innan den serverades. Funkar annars bra att ta fram ca 20 minuter innan servering och låta den tina lite. Chokladsåsen kommer göra att glassen smälter ganska snabbt.

Mangosalsa
1 stor mango
1 msk råsocker
1 nypa vaniljpulver
1/2 pressad lime och
några blad hackad koriander

- Tärna mangon och tillsätt resten av ingredienserna och rör om så allt blandas.
- Låt stå och marinera iaf i en timme i kyl eller lite svalt innan servering.

Chokladsås
50 g smör
1,5 dl mjölk
1 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker
½ tsk salt

- Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna i en kastrull.
- Låt koka upp under omrörning och puttra på i några minuter. Den blir lite tjockare om den får puttra längre såklart. Lika god oavsett konsistens.
– Servera med övriga ingredienser.

torsdag, maj 21, 2015

På Balkongen

För varje år som går utökar jag min lilla odling. I år är ju första året jag har balkong vilket känns extra skojigt. Tidigare har jag mest odlat paprika och basilika. I år har jag utökat med tomat, ruccola, persilja och lite annat som jag hoppas ska ploppa upp snart. Jag var lite sen med några grejer men hoppas det går för sig ändå.

På bilden ser ni min stora tomatplanta. Jag råkade köpa fel frön. Eller ja. Inte de jag hade tänkt i alla fall. Så risken finns att vi får adoptera bort den om den blir för stor.
Sen har vi det lilla fikonträdet, tomatplantan som verkar slutat växa... någon som fattar varför? Ska testa att plantera om i morgon.
Vi har även det lilla olivträdet som äntligen börjar få lite nya blad. Var lite orolig där ett tag men det verkar ju bli bra ändå.
En paprikaplanta som är superredo för omplantering och längst fram mina små frön som är påväg upp.

KUL att plantera. Ännu roligare när en får skörda.

Vad odlar ni i år?




onsdag, maj 20, 2015

Gbgftw: Holy Moly

Jag fortsätter med de små krogrecensionerna här på bloggen.

Holy moly
Betyg: 3/5

Efter att ha ätit overkligt mycket mexikanskt käk när vi var i New York bestämde vi oss för att smita ner på Holy Moly en lördag för någon vecka sedan. Holy Moly är ett litet hak på andra långgatan med tacos på menyn och rätt så många roliga öl.

Vi började med att beställa lite tortillachips. Tyvärr hade de ingen guacamole utan bara salsa. Och chipsen var de där trötta färdiga från Santa Maria. Det var ju en miss kände vi. Hur kan ett mex-ställe inte ha guacamole?!
Men det blev bättre. Holy Moly är väl lika mycket en bar/pub som resturang och därför kanske förväntningarna inte ska vara lika höga. Ölen vi fick till var god och när väl tacosarna kommit in glömde vi snabbt bort missen med tacochipsen. Tacosarna var goda allihopa och det kändes ändå som att det fanns lite kärlek bakom.

Summan av kardemumman:
Strunt i att beställa tortillachips eftersom de ändå inte har någon guacamole.
Ät tacos, drick god öl och häng kvar hela kvällen. Holy Moly är ett gött ställe att hänga på även när du käkat upp.
Jag ger Holy Moly 3/5 i betyg och det är mest på grund av helt okej tacos och en riktigt go stämning i lokalen. Vi kommer säkert gå dit igen men kanske inte för en hel middag utan för att dricka öl och kanske ta en taco eller två att dela på.


Svansarna

För några veckor sedan fyllde Henkes brorson Otis 4 år. Eftersom jag ständigt letar efter bra pysselprojekt såg jag detta som ett ypperligt tillfälle. Jag tog fram de tyger som fanns hemma (köpte det luddiga tyget) och sydde på frihand fyra svansar. En rävsvans, en kaninsvans, en trollsvans och en.... ormsvans. Fyllde med stoppning och sydde på resårband.

Att sy på frihand passar mig ganska bra eftersom jag egentligen är ganska hopplös när det kommer till att sy. Det blir alltid snett. Hur kan än gör. Just detta projektet var ju ganska tacksamt eftersom det inte krävdes spikraka sömmar.

Ha en bra tisdag!

tisdag, maj 12, 2015

Gbgftw: Made in china

Jag har länge tänkt att jag borde börja skriva av mig lite efter att vi varit ute och käkat. Så det tänkte jag börja med nu. Hoppas det blir uppskattat. Restaurangerna vi besöker lär ju mestadels ligga i Göteborg så därför fick detta lilla inslag heta gbgftw i sann internetanda. 
Betyg: 2,5/5

Länge har vi varit sugna på att traska in på en av aveyfamiljens nyare ställen på tredje lång, Made in China. Men det har bara inte blivit av. (Förutom en gång när vi drack drinkar). Fram tills i torsdags då vår nya äta-ute-oftare-tradition förde oss dit. Via två andra ställen som inte hade bord. Men ändå. Vi fick ett högt bord längst in bredvid ett annat sällskap och jag som för dagen hoppade på kryckor pga en dum fotbollsincident hade lite halvsvårt att sitta bra då jag inte nådde ner så bra med mina korta ben till fotstödet. Men var mest detaljer.

Väl på plats fick vi en seg servitör som glömde ge oss vatten och pratade för tyst. Förutom det fick vi en bra beskrivning av menyn och valde att beställa in tre mindre rätter och en stor att dela på. Det blev några kycklingdumplings, en crispy pork, en annan kycklingrätt och den stora rätten var med högrev och nudlar. Till det drack vi Rådanäs IPA. Henke hade egentligen spanat in en annan öl men den var slut.
Efter maten tog vi en chokladefterrätt med bönglass och krisp. Jag fick byta ut nötkrispet mot sesamkrisp vilket var snällt så jag slapp dö.

Summan av kardemumman då? 
Vi betalade typ 750spänn för kalaset och vi tyckte väl kanske att det inte riktigt var värt. Allt var gott men liksom inte jättegott. Crispy pork-rätten var iof jättegod. Men det andra var ganska slätstruket. Så var det med det. Jag hade kunnat ta två crispy pork och druckit drinkarna, då hade jag nog varit mer nöjd.
Vi ger Made in China en 2,5/5 i betyg då varken maten eller servicen levde upp till förväntan.
Tyvärr. Kommer nog säkert gå tillbaka och dricka någon drink dock!

Uppifrån från vänster, kycklingrätten jag inte minns riktigt vad det var. Till höger med skålen kycklingdumplings med groddar och soya. Och längst ner crispy pork med sparris och chili.
Och som bilden visar såg allt rätt så likadant ut.

måndag, maj 11, 2015

Chokladbollstårta

Jag fick höra nyss att det var chokladbollens dag idag. Jag vet inte jag, alla dessa dagar. Undrar vem som bestämmer vilken dag som är vilken dag. Blir riktigt sugen på att hitta på en dag faktiskt. Vad tror ni?
Nåväl. Här kommer ett väl beprövat chokladbollstårte-recept som gått varmt här på många kalas. Alltid lika poppis!

Trevlig måndag/chokladbollsdag på er :)

Receptet hittar du här.



måndag, maj 04, 2015

Slowcookkyckling med sötpotatispuré

Den här helgen har varit helt fantastisk. Soligt väder med balkongfrukost och allt som man vill att en långhelg ska innehålla. Vi har också ätit massvis med god mat. Bland annat detta som jag svängde ihop igår kväll.

Jag har en period just nu där jag inte riktigt orkar fota allt med stor-kameran utan det är oftast mobilen som slinker fram när jag vill dokumentera allt ätbart. Så ha överseende med det. Kycklingen blev i alla fall supergod. Längtar redan efter lunchlådan idag. Jättenöjd med detta lilla experiment.

Har förresten någon av er en Crock pot? Använder en den? Jag har blivit lite sugen på att köpa en...


Slowcook chicken
4 portioner
3 kycklingfiléer (inte för små)
Smör
1 gul lök
1 tsk sambal olek
ca ⅔ dl bbq-sås
1 dl öl (jag använde en ljus lager) (går bra med vatten också)
1 tsk röd currypasta
1 msk honung
1 dl färsk hackad persilja, spara hälften till servering
3 vitlöksklyftor
salt
peppar
Hönsbuljongtärning

- Dela filéerna i mindre bitar.
- Fräs dem i smör i en tjockbottnad gryta, typ en gjutjärnsgryta.
- Tillsätt finhackad gul lök och låt steka i några minuter.
- Sänk värmen till hälften och tillsätt sambal olek, öl, currypasta, honung, buljongtärning, lite persilja, salt och peppar.
- Låt det koka upp. Sänk sedan värmen ytterligare och sätt på locket.
- Låt det småputtra i ca 1,5 timme. Här körde jag på 1an på min spis. Det borde även funka med typ 125 grader i ugnen.
- Öppna locket och rör om med ca 20-30 minuters mellanrum. När det återstår 30 minuter ungefär (exakt tid är inte så noga) kan du öppna locket och skapa en glipa så det kommer ut ånga. Då reduceras såsen lite.
- Med ca 15 minuter kvar pressar du i vitlöken. Glöm inte att smaka och se om det saknas något.
- Kycklingen är klar när du kan peta lite på den med en sked och den fortfarande har lite motstånd kvar även om den lätt faller isär.
- Servera med resten av persiljan ovanpå.

Sötpotatispuré/mos
3 sötpotatisar, beroende på storlek
olivolja/smör
salt
grönsaksbuljongtärning
chiliflakes

- Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar.
- Lägg i en kastrull och täck med vatten, tillsätt lite salt. Låt det koka upp och sjuda tills potatisen nästan är klar.
- Tillsätt grönsaksbuljongtärning och låt potatisen koka tills den är jättejättemjuk.
- Häll av nästan allt vatten förutom typ en dl. Tillsätt lite smör eller olivolja, mer salt och lite chiliflakes om du gillar det.
- Mosa eller mixa med stavmixer till önskad konsistens.

ÄT!
Jag hade gjort en helt vanlig blandsallad till vilket var gött men det får man ju göra precis som en vill.