tisdag, mars 24, 2015

Min bästa och enklaste tomatsoppa

Den här soppan har jag skrivit om tidigare. Men nu blev jag tvungen att skriva om den igen. För den är så himla bra och god. Enkel att göra och går att variera i oändlighet. Sån mat tycker jag är jättebra. Sen går den ganska snabbt att göra också. Det är bra för de dagarna då man inte känner för att stå i köket som terapi. Så kände jag för övrigt idag. Så idag bakas det bröd, görs efterrätt och risotto. Men det är en helt annan historia det.

Här kommer min allra bästa och enklaste tomatsoppa!


Du behöver:
Ett gäng tomater. Sort spelar ingen roll. Men här använde jag ca 6 vanliga kvist.
Lök av något slag, salladslök eller purjolök tycker jag om.
Olivolja, rätt mycket.
Salt
Peppar
Örtkryddor (färsk timjan, oregano eller basilika rekommenderar jag)
Vitlök (2-3 klyftor beroende på hur mycket du ska andas på folk efteråt)

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 200 grader
– Ta fram en ugnsform av något slag.
– Skär tomaterna och löken i bitar. Lägg ner i formen och häll över rikligt med olivolja.
– Rör runt så alla tomater fått olja på sig. Krydda med vitlök, örter, salt och peppar.
– Ställ in i ugnen i ca 15 -20 minuter.
– Häll över i en mixer och mixa tills soppan är slät.
– Servera med lite färska kryddor, parmesan, färskt bröd eller något annat gött.

Den här soppan går som sagt att variera. Jag har haft i lite grönsaksfond, morötter, fänkål osv ibland när jag haft det hemma.

lördag, mars 21, 2015

Ett surdegsbröd

Jag sa ju att det skulle komma lite mer surdegsinfo i onsdags men inte kommit så långt än. Däremot har jag bakat fler bröd!

I onsdags kväll var det dags igen. Ännu ett surdegsexperiment skulle startas. Denna gången utgick jag från Pain de Martins recept på Oktoberlevain. Jag gjorde precis som han beskrivit förutom att jag jäste mina bröd i durkslag med mjöliga handdukar istället för i brödkorg. Och det blev ju helt superbra. Fin syra i brödet och många fluffiga lufthål. Mer än nöjd!
Vi åt det till frukosten i morse med olika pålägg och det gör sig ypperligt att rosta tycker jag. Kanske är det då det är allra godast. Förutom nybakat då.

Såhär blev mitt bröd!






fredag, mars 20, 2015

Glasunderlägg

Jag har haft en tanke att göra något sorts glasunderlägg ett tag men inte riktigt vetat hur. Sen kom temat på monthly makers upp och det var lera. Som vanligt hade jag ingen aning om vad jag skulle göra men så kom jag på att fimolera såklart är lera. Och sen satte jag igång ett lite halvkrångligt projekt. Monthly makers är för övrigt en så himla bra grej! Det är roligt att pyssla utifrån ett tema och jag längtar redan efter nästa månads tema för att komma på något roligt att göra då.

Jag kavlade ut leran några mm tjock och tryckte ut en cirkel. Sen använde jag en skalpell och skar ut former på frihand. Det var rätt trixigt och blev inte supersnyggt på alla ställen men jag är ändå nöjd. Man ska ju ändå ha ett glas på och då syns inte allt! 





onsdag, mars 18, 2015

Fisksoppa och surdegsbröd

Idag hade jag med mig detta till lunch. En supergod fisksoppa (receptet på den här) och ett surdegsbröd jag höll på med halva natten igår ungefär. En superlunch med andra ord.

Jag har ju förresten börjat experimentera lite med surdeg. Såhär hundra år efter alla andra. Mer om det en annan dag.

Här kommer ett litet recept på surdegsfrallor jag gjorde igår i alla fall. Och! tips från coachen. Börja inte för sent...




Surdegsfrallor 8st ganska stora
Surdegsgrund råg som du gör i förväg (det du gör på morgonen alltså)
3 dl vatten
4g jäst
1 msk honung
540 g (9dl) vetemjöl special
1/2 tsk salt

Morgon (eller kväll om du bakar på dagen)
- Blanda 2 msk surdegsgrund med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl
- Vänta typ 8-10 h (perfekt att gå och jobba lite alltså.

Kväll (Eller morgon om du gjorde det förra på kvällen)
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt degen jäsa i 45 minuter med handduk ovanpå bunken.
- Sträck lite i degen. Dra ut den och dra lite och vik över. Kör en runda runt degen liksom. Pain de Martin har en bra youtubefilm om detta som jag inte kan hitta just nu. 
– Låt den jäsa i 30 minuter. 
 – Sträck i den igen.
– Låt jäsa 30 min till.
– Sträck igen.
– Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5h i rumstemp med handduk på.
– Lägg ut degen på mjölat bakbord och skär så många bitar du vill ha frallor. 
– Dra försiktigt ut dem och vik ihop dem så det blir en fin bulle med skarven underst. Man viker såhär för att behålla luftbubblor och sånt så var försiktig. 
- Låt dem jäsa på en handduk med mycket mjöl på och låt dem jäsa i 1h till.
– Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
– Ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Sänk värmen till 200 när du ställer in dem och skvätt lite vatten i botten på ugnen så det blir lite go ånga = go skorpa på brödet.
– Låt dem svalna.
– Gör soppan.
– Ät! 

lördag, mars 14, 2015

Chokladcheesecake med daimfluff (glutenfri)

Igår gjorde jag en tårta att ta med till en överraskningsfest. Jag hade först lite problem med att komma på vad tusan jag skulle göra men sen fick jag önskemål på något med daim och då fick det bli detta!

En glutenfri botten pga allergiker i gänget, chokadcheesecake (som är typ det godaste jag vet) med daimgrädde och daimchokladfluff och hallon. Given succé!








Det är alltså fyra moment. Botten, cheesecaken, fluffet och daimgrädden.
Tänk också på att göra fluffet några timmar eller någon dag i förväg eftersom det behöver tid att svalna i kylen.
Min är gjord i en form som är 22 cm i diameter Men det funkar fint med lite mindre eller lite större eller i portionsformar också för den delen. Tänk på att tiden i ugnen kan ändras lite bara.  

Botten kan du göra på två olika sätt. Jag gjorde en glutenfri denna gången för att det inte skulle bli tråkigt för vissa gäster. 

Glutenfri botten:
150-200 g glutenfria digestivekex
2 msk kakao
125 g smält smör

Digestive och oreobotten (alltså inte glutenfri):
100 g Digestivekex (1/2 pkt)
100 g Oreos
2 msk kakao
125 g smält smör

Gör såhär:
- Mixa kakorna i matberedaren och tillsätt sedan kakaon och smöret.
- Tryck ut i en form och ställ in i ugnen på 175 grader i knappt 10 minuter.
- Låt svalna.

Chokladcheesecake:
2,5 dl kesella
400 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 ägg
100 g marabou daim
100 g mörk choklad

- Sänk värmen i ugnen till 130 grader.
- Vispa kesella, philadelphia, socker och vanilj krämigt i en bunke. 
- Rör ner äggen, ett i taget.
- Smält chokladen och vänd ner den i smeten och fördela den över bottnen.
- Ställ in kakan i ugnen i ca 50 minuter. Tycker du att den känns lös kan du låta den stå inne en liten stund till.
- Ställ in i kylskåpet.

Daim & chokladfluff:
1,5 rad marabou daim
1 dl grädde

- Värm grädden i en kastrull tillsammans med chokladen, se till att det inte kokar, några små bubblor är ingen fara.
- Rör runt tills chokladen smält.
– Ställ in i kylen i minst 3h
– När du ska sätta ihop tårtan är det bara att vispa upp den tills den blivit fluffig och spritsbar.

Daimgrädde:
1 daim
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver

- Vispa grädden och vaniljpulvret och vänd ner en hackad daim.


När allt är klart är det bara att sätta ihop det som du vill. Jag la daimgrädden på cheesecaken och spritsade ut fluff och dekorerade med mer daim och hallon. Men man får ju göra precis som man vill såklart! 

fredag, mars 13, 2015

Råsaft på äpple, granatäpple och citron

I julklapp i år fick jag en råsaftcentrifug. Den går numera varm om helgerna. I lördags gjorde jag den här supergoda frukostjuicen.

I hade vi 3 äpplen, en halv citron och ett halvt granatäpple. Det räcker fint till varsitt ganska stort glas juice.

Glaset köpte jag för övrigt på Anthropologie i NY för ett år sedan. Kanske inte det smartaste att köpa glas när man ska flyga långt hem men det gick bra som tur är. Helt klart mina bästa frukostglas!


fredag, mars 06, 2015

Bagels!

I går fick jag en sån längtan till New York och bagels att jag var tvungen att baka ett gäng idag.
Tack och lov är det faktiskt inte så långt kvar tills vi åker nu. Bara en månad. Wihooo!
Jag fullkomligt älskar bagels i alla fall. Ett av mina favoritbröd tillsammans med typ tunnbröd, baguette och lite andra goa bröd... ehh.

I alla fall. Jag utgick ifrån mitt enkla recept från i höstas där jag skippade kokningen. Denna gången slog jag på stort och kokade dem iaf och det blir ju så himla gött. Okokade blir också goda såklart.

Receptet på de okokta hittar du här.






Till 24 st bagels behöver du:
1 pkt jäst (50g)
1 l kallt vatten (inte iskallt såklart)
1 msk olivolja
några nypor salt
3-4 msk sirap
ca 25 dl vetemjöl special (Låter sjukt mkt jag vet).
Olivolja till bakplåtspappret
1 ägg att pensla med

Garnering:
Något gott salt, solrosfrön, vallmofrön eller linfrön

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten. Låt jästen lösas upp, sätt på maskinen och tillsätt salt, sirap och lite mjöl i taget. Spara lite mjöl. Degen ska vara ganska kompakt. Låt jäsa i ca 40 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 24 bitar. Jag delade min i två, vägde och fick det till att mina bitar skulle väga 120g styck. Då får du fina och jämna bagels.

3. Rulla varje bit till en rund bulle på det där klassiska viset och låt dem stå några minuter. Sedan sticker du hål i dem, formar till en bagel och lägger dem på plåtar med bakplåtspapper (som du smörjt in lite extra med olivolja för att de lättare ska lossna). Låt jäsa i 15 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Koka upp en stor kastrull med vatten och låt det sjuda lite. Det ska inte koka för hårt när du lägger i dina bagels.

5. Ta den första plåten och lägg ner två-tre bagels i det sjudande vattnet. Låt de vara i kastrullen i ca 1-2 minuter på varje sida.

6. Vispa upp ett ägg och pensla bagelsen med det och strö över något gott.

7. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

8. ÄÄÄÄÄÄT!!! gärna med cream cheese för den bästa NY-feelingen :)