fredag, februari 27, 2015

Den virkade krukan

I helgen var jag och Henke en bit utanför Kungsbacka i någon blom-och växtaffär för att inhandla lite grönt till vårt hem. Jag tittade drömskt mot olivträden och började mumla något om att nån dag kanske vi kan köpa ett sånt när det får plats.
Men nu undrar jag varför ingen sagt att det finns små olivträd. För helt plötsligt stod det ju där med en stor osynlig skylt med mitt namn på.

Passande nog har jag typ sen i höstas virkat på detta lilla projekt utan något egentligt mål. Fram tills olivträdet äntrade vår lägenhet. Då kom Aha-upplevelsen. Och jag stoppade helt enkelt i krukan i den virkade grejen.

Någon virkförklaring kan jag tyvärr inte bjuda på. Mer än att snöret är köpt på Granit och virknålen är storlek 6. Jag gick på känsla och den är rätt skev. Men jag är jättenöjd ändå.









tisdag, februari 24, 2015

Amplar

För någon vecka sedan fick jag för mig att knyta amplar till våra ljusburkar(?) som mest har stått i vägen här hemma. Med lite grovt snöre och en nyinlärd knop blev det faktiskt ganska så fint.

Det är ju stört omöjligt att fota det men jag har gjort mitt bästa. Längst ner har jag också försökt visa hur knopen ser ut. Den är faktiskt finare när den är med dubbelt snöre kom jag på i efterhand. Så vi får se om jag gör om dem någon gång.

Detta lilla pyssel får också bli mitt bidrag i månadens Monthly Makers där temat är återbruk.

För att göra enkla amplar som jag gjort behöver du ca 4-5m snöre.
Jag fotade aldrig när jag knöt ampeln så det finns säkert bättre förklaringar om man googlar lite.
Men jag försöker förklara lite här i alla fall.

– Klipp till så du får 4 lika långa bitar och vik dem på mitten.
– Knyt en knut högst upp där mittarna är så det blir något att hänga den i.
– Sen är det bara att knyta ihop snörena runt om och avsluta med en ny stor knut och ampeln är klar.
– Sätt i en kruka eller lykta eller något annat gött och häng upp den.






fredag, februari 20, 2015

Dessert-tacos (Gluten free)

Idag, lagom till finalen av På spåret har jag bakat något fantastiskt. Får man säga så om något man gjort själv? Det var sjukt gött i alla fall. Var tvungen att provsmaka så klart.

Vad är det då som skapats i köket på Vegagatan? Lagom till fredagsmyset...

Taratatatataaaaaaaa

Dessert-tacos!!!!

De är inte bara magiska, roliga och jättesmarriga. De är dessutom glutenfria. Jättebra för alla känsliga magar där ute.

Tacoskalen är gjorda av kokostoppar-smet, sen är det chokladmousse, hallon och lite extra kokos ovanpå. Jag hade en tanke om något litet blad, typ mynta för att få det ännu mer taco-likt men glömde köpa det i affären och sen orkade jag inte gå tillbaka.













Desserttacos
(Tips, Tänk på att göra chokladmoussen lite i förväg eftersom den ska vila i kylen i några timmar.)

Tacoskal/kokoskakor ca 15st
25 g smör
3 dl kokos
1 msk sirap
1/2 dl strösocker
1 ägg

(Ugnsfolie eller annat att böja kakorna på).

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Smält smöret i micron.
– Blanda ihop med resterande ingredienser.
– Låt smeten svälla i ca 10 minuter.
– Tryck ut runda kakor på en plåt med bakplåtspapper så stora som du vill ha dem.
– Ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått lite färg.
– Gör en form av ugnsfolie som du kan använda att böja kakorna mot. (Se bild lite högre upp).
– Ta ut kakorna och böj dem mot formen och låt dem ligga där tills de svalnat och formats som ett litet tacoskal.


Chokladmousse:
2dl grädde
100g choklad
2 äggulor 

Gör såhär:
– Värm chokladen i micro eller över vattenbad så den smälter. Låt svalna lite. 
– Vispa grädden i en bunke.
- Separera ägggulan från vitan och rör ner gulan i chokladen. 
– Blanda chokladen med lite av grädden. Vänd sedan ner allt med resten av grädden.
- Ställ in i kylen i minst 3h så den får stelna.


Sätt ihop allt genom att spritsa chokladmousse i tacoskalet, toppa med hallon och kokos och kanske ett litet myntablad om du inte glömmer bort det.

Glad fredag!

onsdag, februari 18, 2015

Att slå in paket

Något av det roligaste jag vet i pysselväg är att slå in paket. Det är ett så himla enkelt pyssel och är alltid uppskattat. Det är också ett enkelt sätt att få ett lite halvtråkigt innehåll att i alla fall för stunden kännas festligt. :)

Till detta paketet gjorde jag en pompom-boll av prickig cellofan från Lagerhaus. Sen använde jag lite grovt snöre för att slå in och ett a4 fin-papper från mitt lilla pappersförråd.

Eftersom paketet är utdelat och öppnat kan jag även avslöja innehållet. Det är 36st bilder som jag printat via Polagram. Toppentips från mig att ge bort. Det blir väldigt personligt och kul att ha utskrivna bilder och inte ha allt i digital form.
Jag ska nog göra en liten beställning till mig själv någon dag också.



söndag, februari 15, 2015

En lammfiol i ugnen

Hej och hå. Så har ännu en vecka swishat förbi!
Jag har haft fullt upp hela veckan med bokläsning och lite annat pyssel med lite olika kul projekt.

Sportlov betydde att mina jobbarkompisar åkte till Åre och eftersom vi bara är tre fick jag ett hemma-lov och lite extra behövlig pluggtid. Jag jobbar ju 60% och pluggar en kurs på 50%.

Förhoppningsvis blir det lite med tid för blogg och pyssel framöver. Men har lite på lager. Ska bara fixa lite mer bilderna och så.

I alla fall.
I slutet av hösten köpte jag och Henke ett helt lamm av en av Henkes jobbarkompisar och i fredags blev det finmiddag när vi gjorde lammfiol. Den va lite halvfrusen fortfarande när vi ställde in den och bilden blev väl lite sådär men det blev i alla fall fasligt gott.



Du behöver:
En lamfiol
vitlöksklyftor
olivolja
salt
peppar
chiliflakes
timjan
rotfrukter att äta till

Såhär gjorde vi:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Skär snitt i hela lamfiolen och tryck ner vitlöksklyftor. Så många som du vill.
– Smörj in hela fiolen i olivolja och krydda den med salt, peppar, lite chiliflakes och timjan.
– Ställ på djup plåt i ugnen i ca 3h. Ha koll på innertemperaturen. Beroende på hur du vill ha den ska den vara mellan 60 - 70 grader.
– När det är 30 minuter kvar är det gott att slänga in lite rotfrukter tillsammans med köttet på plåten och ös över lite av vätskan/oljan från köttet.
– ÄT

Jag gjorde en liten sås till också med turkisk yoghurt, vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Tror det var något sånt.

Det var en väldigt god fredagsmiddag även om vi glömde köttet lite för att vi satt i badet.