fredag, november 21, 2014

Himmelsk Jordärtskockssoppa

I tisdags bjöds det på jordärtskockssoppa här hemma. Det var första gången jag gjorde det själv.
Har bara ätit det ute innan. Så. Himla. Gott.

Älskar verkligen smaken av jordärtskockor!

Det blev inget fin-fotograferande denna gång så ni får leva med en insta-bild.

Receptet är till ungefär 4 personer och kanske 8 om man har den som förrätt.



Du behöver:
400g jordärtskockor
2 scharlottenlökar
1 stor klick smör
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
(0,5 dl vitt vin)
2,5 dl grädde
1 citron

Gör såhär:
– Hacka och fräs löken mjuk i en kastrull.
– Tillsätt skalade skockor, vatten, buljong och lite peppar och låt koka till skockorna är mjuka. (ca 15 min)
– Mixa med stavmixer och tillsätt grädde. Koka upp och smaka av med lite pressad citron och mer peppar om det behövs.

tisdag, november 18, 2014

Hur man viker en påse

Det här är mitt första tips till julen för i år. Jag kan tyvärr inte avslöja vad den är till än men det kommer snart.

Superenkelt och går att göra exakt hur stor eller liten du vill.


torsdag, november 06, 2014

Fruktbollar utan nötter

Idag testade jag att göra något jag aldrig gjort förut. Fruktbollar!! Superbra snack när man vill ha en liten energikick. Eller kanske till det sockerfria kalaset?

Jag har ätit liknande innan och funderat på hur jag bäst skulle kunna göra egna. Som vissa vet så äter jag ju inte nötter, mest pga allergi. Vissa nötter tål jag men det känns enklast att utesluta dem så mycket som möjligt. Man vet ju aldrig.

Detta recept på fruktbollar är alltså utan nötter, choklad och allt sånt som jag sett i recept när jag letat runt på internet.

Jag fick helt enkelt ta fram mitt eget recept. Och efter lite fixande och trixande i köket har jag nu kommit fram till ett fint recept jag är supernöjd med. Det går självklart att variera precis efter vad man själv tycker är gott.




Du behöver:
250 g torkade aprikoser
1 dl kokos (+ lite extra att rulla bollarna i om du vill)
0,5 dl havregryn
0,5 dl melonkärnor
1 msk honung
1 citron (rivet skal från hela, saften från halva)
0,5 dl äpplejuice

Gör såhär:
– Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör igång. Mixa tills du fått en lagom kladdig och rätt så slät smet. Det är lite valfritt hur väl mixat man vill att det ska vara.
– Gör små bollar och rulla dem i kokos
– Ställ in i kylen.
– Ääääääät

tisdag, november 04, 2014

Seg och kladdig chokladkaka utan mjöl

Åh!! De här kakorna. En riktig chokladdröm inklusive sockerchock. De är superenkla, smarriga och funkar kanon om man är glutenallergisk. Jag rekommenderar er alla att testa att göra dem någon dag snart.




Du behöver:
150 g mörk choklad
3 äggvitor
5 dl florsocker (2+2+1dl)
1,25 dl kakao
1/2 tsk salt
1 msk majsstärkelse
1,25 dl mörka chokladknappar (alt hackad mörk choklad)

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Smält 150 g mörk choklad och ställ åt sidan för att svalna. 
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner 2 dl florsocker i äggvitorna tills det blivit en fluffig krämliknande smet. 
- Blanda 2 dl florsocker med kakao, salt och majsstärkelse och vispa sedan ner dem lite i taget, långsamt i äggblandningen. 
– Vänd till sist ner chokladplupparna tillsammans med den ljumna chokladen. Smeten blir då väldigt stel. (Och blir den inte det så fortsätt vända smeten tills chokladen stelnat ännu mer.)
– Häll den sista delen av florsockret i en skål och rulla bollar av chokladsmeten i florsockret. 
- Lägg bollarna på en plåt med några centimeters mellanrum och ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna flutit ut och spruckit lite.
– Ät!