lördag, januari 26, 2013

Strawberry bars

Efter förra veckans lemon bars var jag tvungen att testa receptet igen. Med frysen full av jordgubbar från i somras blev det ett enkelt val. Och minst lika gott! Dock blev de lite kletigare än de med citron men vad gör väl det?

Tänker även att de passar fint till alla hjärtans dag som ju närmar sig.

"Pajskalet" som är i detta recept passar förresten minst lika bra att använda med annan fyllning. Godaste pajskal jag har knaprat på på länge faktiskt.



Pajskal:
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 dl socker
Skalet från 1 liten citron
200 g mjukt smör

Fyllning:
4 stora ägg
3 dl socker
1 msk maizena
2,5 dl mixade jordgubbar

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 200grader.
– Lägg alla ingredienser till pajskalet i en matberedare och mixa ihop en deg.
– Lägg ett bakplåtspapper i formen så det täcker kanterna och tryck ut degen jämnt i botten på formen.
– Ställ in den i ugnen i ca 15 minuter tills den fått lite färg i kanterna.
– Medan kakan är i ugnen blandar du ingredienserna till fyllningen. Vispa inte.
– När du tagit ut skalet från ugnen och det fortfarande är varmt häller du på fyllningen.
– Ställ in i ugnen igen i ca 20 minuter.
– Låt svalna.
– Ät!

torsdag, januari 24, 2013

Lchf-godis

Lchf. Inget jag egentligen utövar. Men kom att tänka på att ganache-tryfflar på mörk choklad faktiskt funkar. Gott är det också. Nu funkar ju inte varianterna med strössel jag gjort nedan men den med kakao borde vara fullt ätbar för de som äter lchf.



Tryfflar:
200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 nypa havssalt

Gör såhär:
– Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål.
– Värm grädden på spisen, ta bort den precis innan den börjat koka.
– Blanda ner grädden i chokladen och rör om tills chokladen smält. Skulle den inte smälta får du hälla ner allt i kastrullen igen och värma på lite.
– Blanda ner havssaltet och ställ in i kylen över natten.
– När ganachen stelnat gör du bollar och rullar dem i strössel, florsocker eller kakao.
– Låt stelna en stund till i kylen innan du äter upp dem.

måndag, januari 21, 2013

Rocky Road utan jordnötter

Lite sådär lagom sent hittade jag denna bilden i datorn. Egentligen julgodis men jag kan tycka att rocky road är gott året om. Pga en viss jordnötsallergi blir det utan såna. Och egentligen kan man ju ha i vad som helst som man gillar.
Det är ju liksom godis i godis = kan aldrig bli fel. <3 br="" nbsp="">

Tyvärr minns jag inte exakta mått på det jag hade i så jag freebasar lite här nedan.

Du behöver:
100 g Mörk choklad av bra kvallité
15 dumlekolor
2 dajm (grovhackade)
5 polkagrisar (krossade)
1 dl minimarshmallows

Gör såhär:
– Värm chokladen så den smälter, låt svalna lite.
– Klä en form i bakplåtspapper.
– blanda ner resten av godiset i chokladen och klicka ner i formen. Försök få det hyfsat jämnt.
– Låt stelna.
– Skär bitar, ÄT! (lagom många)

onsdag, januari 16, 2013

Gold dipped

Nu har jag gjort en ny sorts örhängen. Runda i olika färger, doppade i guld (finns även silver). 100kr kostar dem precis som de andra. Hoppas ni gillar!


Färgerna som finns är svart, mörklila, ljuslila, puderrosa, grå, ljus mint, mörk mint, sten (gråvit med massa grejs i), vitmetallic och vit.

tisdag, januari 15, 2013

Lemon Bars

Jag fick en idé om att göra någon sorts citronpaj häromdagen. Och sen trillade jag på ett amerikanskt recept på lemon bars och kände att detta var något jag var tvungen att testa. Jag fick göra om receptet lite men det blev gott ändå. Lite sött och syrligt sådär som bakverk med citron i brukar vara. Ett bra recept till helgens fikastunder tycker jag.

Jag gjorde "pajen" i en fyrkantig form ca 20x15 cm vilket var ganska lagom. Självklart kan man göra den i en rund form också.


Pajskal:
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 dl socker
Skalet från 1 liten citron
200 g mjukt smör

Fyllning:
4 stora ägg
3 dl socker
2,5 dl citronsaft (ca 2-3 citroner)

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 200grader.
– Lägg alla ingredienser till pajskalet i en matberedare och mixa ihop en deg.
– Lägg ett bakplåtspapper i formen så det täcker kanterna och tryck ut degen jämnt i botten på formen.
– Ställ in den i ugnen i ca 15 minuter tills den fått lite färg i kanterna.
– Medans kakan är i ugnen blandar du ingredienserna till fyllningen. Vispa inte.
– När du tagit ut skalet från ugnen och det fortfarande är varmt häller du på fyllningen.
– Ställ in i ugnen igen i ca 20 minuter.
– Låt svalna.
– Ät!



söndag, januari 13, 2013

Örhängen

Så blev det äntligen helg (fast nu är den ju slut) och jag fick tid att fota örhängena i ordentligt ljus. Nu på kvällen råkade jag även göra några nya runda doppade i guld. Men de får ni se en annan dag. (Bild finns på instagram där heter jag kvinnan.) Precis som innan kostar de 100 kronor och beställningen gör man genom att maila mig på annagustafsson2(at)gmail.com. 

Det finns två varianter som du ser nedan, alla utom de svarta är liksom rundare och mer kantiga. De kallar jag för Stone. De svarta som är fyrkantiga och formade som en nit kallar jag för Mountain. 

Jag tänkte det var fint att få dem i ett litet cellofanpaket.

Mina favoriter är de gråa.


torsdag, januari 10, 2013

Etiketter

I mina tidiga år som bloggare var jag väldigt dålig på att ge mina inlägg etiketter. Men nu har jag varit duktig. Ett litet tag i alla fall. Så om man scrollar ner lite och kikar på vänstersidan kan man se ett litet moln med etiketter från inlägg. Kanske kan vara kul och bra för någon som letar efter något speciellt. Till exempel jag själv.

Ha en fin torsdagskväll!

onsdag, januari 09, 2013

Örhängen by Kvinnan

Ett tag tyckte jag inte alls om örhängen. Sen bara bestämde jag att jag visst gjorde det och köpte ett par. Men hittade inte riktigt de perfekta.

Förrän igår. När det ryckte lite extra i pysselnerven gick jag till Panduro och handlade. Och sen gjorde jag de här. Precis så som jag tänkt i mitt huvud att jag vill ha mina örhängen. Puderrosa och i kantiga former. Sen gjorde jag några gråa också av bara farten. Kanske blir det fler färger idag. Jag får se.

Skulle man vilja beställa ett par får man maila till mig (annagustafsson2(at)gmail.com).
Det finns lite olika storlekar och färger.

Tjingeling!


Jag och min kamera uppskattar tyvärr inte det fruktansvärt dåliga ljuset som Göteborg ger oss just nu. Så dessa bilder var det bästa jag kunde trycka fram. Kommer bättre bilder så fort det blivit helg och jag kan använda dagsljus.