måndag, december 31, 2012

Nyårsdessert

Jag tänkte ge er en liten sneak peak på vår nyårsdessert som vi ska äta ikväll. Jag har ju inte lagt upp bitar och gjort fint än men det går ju att kika lite hur det ser ut i alla fall.

Det blev en chokladcheesecake med hallonmousse och passionsfruktssås. Och lite extra choklad för att göra den fin + silverkulor för att det är nyår.




Hallonmousse:
200 g hallon
100 g färskost
3 gelatinblad
2 dl grädde

Gör såhär:
– Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Värm hallonen i en kastrull eller micron. De ska bli riktigt varma.
- Mosa med en gaffel eller mixa dem och blanda hälften av hallonmoset med färskosten.
- Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostmoset.
- Vispa grädden och vänd försiktigt ner den med resten. 
- Låt stelna ca 4 timmar i kylskåp innan servering.


Passionsfruktssås
6st mogna passionsfrukter
2 msk passionsfruktsjuice (apelsinjuice funkar också men då blir det ju mindre passionsfruktssmak)
2 msk florsocker

Gör såhär:
– Lägg allt i en kastrull och koka upp, rör under tiden.
– När såsen tjocknat till önskad konsistens ta bort från plattan. 
– Sila såsen så kärnorna försvinner. Detta kan ta ett litet tag men går fortare om man hela tiden rör om med en sked och trycker lite. 

lördag, december 29, 2012

Årets bästa recept

Det har varit ett år med mycket bakande. Kanske även en del tänkande. Istället för att bara baka som jag gjort tidigare bestämde jag mig för att baka när det faktiskt fanns något att baka till. Sen går det ju alltid att hitta såna tillfällen om baksuget verkligen slår till. 

Jag tänkte i alla fall bjuda på årets fullträffar, som jag bakat både en och två och säkert tre gånger med.

Först får det bli den här chokladcheesecaken som jag gjorde till påsk. Som jag förresten tänker göra till nyår med. Fast en annan variant med hallonmousse och passionsfruktssås. Men det är en annan historia. Fantastisk är den i alla fall. Receptet hittar du här.


Nästa fullträff får nog vara den här finska hallonpannkakan som jag hittade på Pinterest. Den har blivit en stor favorit på frukostbordet hemma hos mig. Receptet hittar du här.



Sen får det bli de här kakorna som ser ut som glasskulor som jag bakade många gånger under sommaren. Receptet hittar du här.


Och efter sommaren kommer hösten. På hösten är den här äppelkakan extra god. Den sitter liksom lite extra fint sådär en mysig söndag i oktober. Receptet hittar du här.


Sist men inte minst får det bli den här magiska choklad och kolapajen. Ännu ett alternativ för nyårsdesserten faktiskt. Kanske får fundera på det där en gång till. Smarrig som tusan är den!
Receptet hittar du här.



Sådär ja. Det var årets bästa recept härifrån. Hoppas att ni har haft lika kul som jag!

Gott nytt år!

fredag, december 21, 2012

Polka-cake-balls

Nu är det snart jul. Vi har inte fått någon ny snö efter den som regnade bort i helgen tyvärr. Men jag börjar nog få lite julkänsla ändå. Ikväll tänkte jag slå in alla julklapparna och kanske kan det bli det sista steget dit. 

Nåväl. Här är ett enkelt julgodis. Vanliga cake balls fast med lite polka och mintsmak. Fasligt goda om ni frågar mig.



Du behöver:
1 pkt Oreos
ca 60 g Philadelphia
100 g mörk choklad med mintsmak
5 krossade polkagrisar

Gör såhär:
– Mixa kexen i en matberedare.
– Tillsätt lite philadelphia i taget tills du fått en "deg" som känns smidig, inte för torr och inte för lös.
– Ställ in i kylen i en timme.
– Rulla bollar och ställ in en liten stund i kylen igen.
– Smält chokladen och doppa bollarna i. 
– Strössla lite polkakross på varje boll och ställ in dem i kylen igen innan de äts.
– God jul.

tisdag, december 18, 2012

Mörk chokladkola med polkagris

God afton såhär några dagar före jul.



Polka och choklad är nog en av mina favorit-smak-kombosar. Och om man bara får välja en julgodis tar jag nog hellre en kola än knäck tror jag.



I alla fall så gjorde jag den här fantastiska chokladkolan med polkagriskross på toppen för några dagar sedan. Kanske måste jag göra mer, för nu är den snart slut.

Men så blir det väl ibland.



Recept från Leif Mannerström

Du behöver:
2 dl vispgrädde
3 msk kakao
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk flytande glykos
5 polkagrisar (krossade)

Gör såhär:
– Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon.
– Tillsätt resten av ingredienserna och koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. – Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna.
– Låt svalna och strössla över polkagriskross.
– Klipp eller skär kolan i "lagom" stora bitar.
– Ät.
– Sluta ät och spara några till jul.

fredag, december 14, 2012

Choklad, lingon och pepparkaka

Till ett möte i onsdags bakade jag cupcakes. De fick ha choklad, lingon och pepparkakssmak. För den kombinationen tycker jag funkar väldigt fint nu till jul. Utan att bli sådär överdriven som det lätt kan bli.


För 20 cupcakes:
1 stort ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda (ingefära, nejlika, kardemumma & kanel)

2 dl lingon

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 225 grader.
– Vispa ihop ägget mjölken och oljan i en stor bunke.
– Blanda de torra ingredienserna i en mindre bunke.
– Vispa försiktigt i de torra ingredienserna i den stora bunken tillsammans med lingon och se till så det inte blir några klumpar.
– Fördela i formar och ställ in i ugnen i ca 12 minuter.

Frosting:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
1 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär:
– Värm grädden i en kastrull, den får inte koka.
– Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
– Rör ner kryddan och ställ in i kylen över natten.
– Vispa upp till önskad konsistens och spritsa på cupcakesen.

torsdag, december 06, 2012

En spellista

Jag har knåpat ihop en playlist för er som inte bara vill lyssna på julmusik såhär några veckor innan jul. Även om det också är trevligt så klart.

För övrigt gör all snö att jag får himla massa julkänslor. Oj vad jag gillar det. I morgon ska jag nog koka kola.

Tjingeling!



söndag, december 02, 2012

adventsljusstake

Förutom julkalendern så har jag pysslat med en till sak. Och det är den här adventsljusstaken. Egentligen inte jättemycket pyssel, mer ihopsättning men ändå. Den gör sig fint på vårt bord i alla fall.

Trevlig 1a advent!


Platta: Lagerhaus 
Lyktor: Granit
Kaneldoftande ljus: Lagerhaus
Kanel: Mataffären
Snöre: Balders Hage

lördag, december 01, 2012

Julkalender

Jag har vikt och vikt och vikt. Men nu är den klar. Lagom till 1a december. 
Har flera år tänkt göra en fysisk kalender men det har liksom inte blivit av. Men nu när jag haft lite extra tid över har jag tagit tag i det och gjort en som hänger längst med väggen i vårt vardagsrum. Tyvärr blir det ingen blogg-kalender i år men hoppas kunna bjuda på lite juliga tips, pyssel och bak ändå. 

Ha en fin 1a december!