fredag, november 16, 2012

Cupcakes med äpple, kanel och vanilj

De här är några av de godaste och saftigaste cupcakesen jag vet. Sen älskar jag äpple också. Men de blir verkligen supermumsiga och höstiga.

Funkar fint att göra utan frosting också såklart.



Äpplecupcakes:
25g smör
2 små äpplen
2 msk strösocker
1 tsk farinsocker
1/2 msk kanel

2 ägg
2 dl socker

1,5 dl yoghurt
1 dl olja

4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär: 
- Sätt ugnen på 200grader. 
- Hacka äpplen i små bitar, lägg i smöret i en stekpanna och låt det smälta, lägg i äpple, strösocker, farinsocker och kanel. Stek på låg värme tills sockret smält och äpplebitarna blivit lite mjuka.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Vänd ner yoghurt och olja.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vanilj. Vispa lätt tills det inte finns några klumpar. 
- Vänd ner äpplefyllningen i smeten och klicka sedan ut i formarna.
- Ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på hur stora formar du har.

Frosting: 
100 g philadelphia
100 g mjukt smör
ca 3 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver

Gör såhär:
- Vispa philadelphia och smör krämigt. 
- Tillsätt vaniljpulver och lite florsocker i taget tills du har en fluffig frosting.
- När muffinsarna svalnat är det bara att spritsa på.

(Dekorera med ett krossat digestivekex)

torsdag, november 08, 2012

Chokladmuffins

Ibland glömmer man bort sig i allt krångel med dekorationer, fluff och jag vet inte vad. Så jag struntade i det och bakade helt vanliga men väldigt goda chokladmuffins.

Back to basics med ett grundrecept helt enkelt.

Som man kan krångla till om man vill. Man kan tex fylla dem med ganache. Ha hallon eller något annat bär i smeten eller göra en frosting och göra en cupcake.


Du behöver:
1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk

4 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
1 krm salt

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 225 grader.
– Vispa ihop ägg, olja och mjölk i en stor bunke. 
– Blanda alla torra ingredienser för sig.
– Vänd ner de torra ingredienserna i den stora bunken försiktigt tills det inte finns några klumpar.
– Fördela i formar och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.


måndag, november 05, 2012

Slipsmönster till fars dag

Jag ritade några slipsar som kan passa till fars dag.
Kanske som skrivbordsbakgrund, på tunt papper för paketinslagning eller på ett tjockare papper och gör ett kort. Vad vet jag. Hoppas ni gillar.



fredag, november 02, 2012

Mörk chokladkaka


Alltså. De här kakorna är fantastiska. Jag har gjort dem förut och blir alltid lika glad när jag inser hur fantastiska de är. Denna gången tog jag bort lite av florsockret och det blev faktiskt ännu bättre. Både krispiga, kladdiga och sega. De har helt enkelt allt en god kaka ska ha. Och sen är det inget mjöl i heller. Bra för de som inte kan äta sånt.




150 g mörk choklad
3 äggvitor
5 dl florsocker (2+2+1dl)
1,25 dl kakao
1/2 tsk salt
1 msk majsstärkelse
1,25 dl mörka chokladpluppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält 150 g mörk choklad i micron. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa sedan upp äggvitorna hårt. Vispa ner 2 dl florsocker i äggen tills det blivit en fluffig krämliknande smet. Blanda 2 dl florsocker med kakao, salt och majsstärkelse. Och vispa sedan ner dem lite i taget, långsamt i äggblandningen. Vänd till sist ner chokladplupparna tillsammans med den ljumna chokladen. Smeten blir då väldigt stel. Häll i den sista delen av florsockret i en skål och rulla bollar av chokladsmeten som du sedan rullar i florsockret. Lägg bollarna på en plåt med några centimeters mellanrum och ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna spruckit lite. Låt svalna lite och sedan är det bara att äta.