söndag, maj 29, 2011

musik-muffins!

Till kusin-Linns pianokonsert bakade vi minimuffins med färgglada noter.


Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål och ägg, olja och mjölk i en annan lite större. Vispa lite. Och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt tills det inte är några klumpar kvar. Klicka ut i formar och ställ in i ugnen i ca 10 minuter, lite beroende på hur stora formar du har.
Vill du kan du lägga på en liten chokladbit ovanpå efter att du tagit ut dem från ugnen så att den smälter lite innan ni ska äta dem.
Klart!

lördag, maj 28, 2011

Pyssel med Majken

Igår kom Majken 9 år till kontoret för att pyssla med mig. Det var roligt tyckte jag. Vi pysslade båtar, armband, lådor och blommor.

Tänkte göra en armbandstutorial någon dag. Kan det vara av intresse?

Kanske borde göra med lådorna och blommorna också för den delen.

torsdag, maj 26, 2011

Picknick i en väska

Hur mysigt ser inte det här ut då?

Dör lite inombords och måste nog försöka knåpa ihop något sånt här själv tror jag. Köpte en fin gammal väska på tradera förut så kanske..

ett litet rus i våren

Hej!

Eftersom jag är lite seg så tog det en dag för mig att ladda upp de här bilderna. Nåväl. I tisdags ringde Sofia mig och frågade om jag ville springa vårruset med hennes gäng. En tjej kunde inte springa. Jag var inte sen på att nappa. Det var superkul. Synd bara att det var en massa tanter som liksom missuppfattat de olika startgrupperna och var lite mycket ivägen. Tråkigt när man vill springa och startar tidigt men det är folk som går framför och blockar. Så det tog lite längre tid än vad jag hoppats på.

Men det var okej ändå.

Hej hopp!






tisdag, maj 24, 2011

oreo-kaka-kaka

Halli hallå.

Jag har aldrig sett mig som en chokladperson. Men börjar man scrolla neråt inser man snabbt att det är precis vad jag är.

Men hallå. Det gör mig ingenting.

Det här är en liten god kaka som jag kom på häromdagen. Har säkert gjorts förut men idén är inte dum alls.

Som cake pops fast som en kaka.


Du behöver:
1 pkt oreos
100g philadelphia
1 krm salt
100 g smält choklad

Gör såhär: Mixa kakorna men lämna ett kex till garnering. Blanda i philadelphian och lite salt. Fortsätt mixa tills det blir en deg. Ställ in i kylen i typ 20 minuter. Ta ut och tryck ut på en tallrik eller något annat fat. Fina till kanterna lite med en vass kniv. Smält chokladen och håll ut lite snyggt över kakan och dekorera med krossade kakbitar. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat. Skär upp i småbitar.

Om man vill kan man ju skära ut någon snygg form eller så. Men det tänkte inte jag på.

måndag, maj 23, 2011

Chokladmoussen

Igårkväll slängde jag ihop denna smarriga efterrätt. En enkel chokladmousse som blir supergod.

Och fin i fina glas när man pimpar med lingon och kokos.



Till två portioner eller en stor:

1 dl vispgrädde
1 matsked strösocker
50 g mörk choklad av god kvalité
1 äggula

Lingon
kokos

Gör såhär:
- Vispa grädden och tillsätt sockret.
- Smält chokladen i micron eller över vattenbad och tillsätt äggulan.
- Blanda ner chokladen i grädden genom att vända runt försiktigt med en slickepott tills chokladen är jämnt fördelad.
- Fyll i glas genom att klicka ner moussen eller spritsa ut den i fina dessertglas. Pynta med kokos och lingon. Eller något annat som du tycker är gott.

Klart!

söndag, maj 22, 2011

Ett armband

I morse fick jag ett pysselryck och lyckades lära mig hur man gör såna här armband.

Jag ska försöka lära er någon dag. Det var lite halvkrångligt först och man behöver rätt så mycket snöre. Men visst blir det fint?


fredag, maj 20, 2011

Fredagsinspiration

En fin fredag som denna firar vi med lite inspiration.
Jag är på väg hemåt från Stockholm och har bestämt mig för att ha en galet lugn och mysig helg. Vi får väl se hur det blir men det är vad jag siktar på i nuläget.

Ska för övrigt vara med i juryn i en jätterolig tävling om kreativitet. Den börjar nästa vecka och så fort jag vet mer får ni veta. Det ska bli tokroligt!

onsdag, maj 18, 2011

chokladattacken!

I lördags firade vi Davids mamma som fyllde 50. Dagen till ära bakade jag minicupcakes med smak av mörk och vit choklad. Enkla men ack så goda.

Blev lite extra nöjd med mina små vimplar också.




Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk

100g hackad mörk choklad

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål och ägg, olja och mjölk i en annan lite större. Vispa lite. Och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt tills det inte är några klumpar kvar. Klicka ut i formar och ställ in i ugnen i ca 10 minuter, lite beroende på hur stora formar du har.


Vit chokladfrosting
100 g mjukt smör
100 g philadelphia
100 g smält vit choklad
ca 5 dl florsocker

Gör såhär: Vispa smör och philadelphia krämigt. Tillsätt vit choklad och vispa lite till. Tillsätt sedan florsocker tills du får en tillräckligt fast frosting.

tisdag, maj 17, 2011

Lagerhaus pressvisning

I morse var jag på lagerhaus och spanade in deras nya produkter. Supermysigt med smoothies och wraps. Och massa fint att titta på. Det finaste var kanske cupcakesen som Lisa från Sockerrus gjort. Men de glömde jag av att fota. Men hon lägger säkert upp någon bild på dem snart. Himla mysigt att träffa en tjej från "branschen" i alla fall.

Mina favoriter ser ni här nedan.

måndag, maj 16, 2011

En fisk

Hej hej.

Eftersom blogger krånglade till sig i fredags utnyttjade jag detta och tog en liten liten paus.

Helgen har varit lite tokig med bakning fram och tillbaka + en 50årsfest. Så jag kände knappt av att jag var hemma över helgen. Tråkigt.

Men pyssla fiskar har jag hunnit med. Något som jag gissar på att mest barn och ett visst 22årigt barn kan tycka är roligt.

Du behöver ett fint papper, häftapparat, dubbelhäftande tejp, en sax och gärna lite fin musik i bakgrunden.






torsdag, maj 12, 2011

Supersnabba världsgoda chokladmuffins

Gillar ni prickarna?

Choklad är gott. Lingon också. Varför inte blanda?
Oh. Nam nam nam. De blev himla goda faktiskt. Och så går de så snabbt att göra. Perfekt!


Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk

1-2 dl lingon

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål och ägg, olja och mjölk i en annan lite större. Vispa lite. Och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt tills det inte är några klumpar kvar. Tillsätt lingonen. Klicka ut i formar och ställ in i ugnen i ca 10 minuter, lite beroende på hur stora formar du har.
Vill du kan du lägga på en liten chokladbit ovanpå efter att du tagit ut dem från ugnen så att den smälter lite innan ni ska äta dem.
Klart!

onsdag, maj 11, 2011

Inspiration

glassigt

Idag är jag lite extra glassig med glassig ring och glassig färg på naglarna.

Och om någon skulle undra varför jag ser ut som en städerska så är det bara min lilla data-scarf som har åkt på. Allt för att försöka slippa 5 kg bebishår i ansiktet.

tisdag, maj 10, 2011

GI stekpannekaka

En supergod kaka som Rina bakade till oss i söndags. Den är till och med "nyttig". GI i alla fall. Och himla smarrig. Men med glass till blev det kanske inte riktigt lika nyttigt. Men vad gör det.

Det skojiga är att man gör den i stekpannan. Så det är perfekt för er som inte har ugn. Om det nu skulle finnas någon sån person. Kanske bra för er som har sträckt sätta-på-ugnen-muskeln eller något.

Men självklart kan man göra den i ugnen också om man vill.



Till ca 8 bitar
2 ägg
1 dl råsocker
1/2 dl linfrön
1 dl sojamjöl
1 dl havrekli
1 dl vatten
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bakpulver
50 g smör
2 1/2 dl hackade sötmandlar

Gör såhär:
Vispa äggen porösa och blanda ner sockret. Mal linfröna och blanda ner i äggsmeten tillsammans med mjöl, kli och vatten, lite i taget. Rör till sist ner kardemumman och bakpulvret. Låt smöret sakta smälta i pannan och rör ner det i smeten. Lägg mandlarna i pannans botten.
Häll på smeten och sänk värmen till lägsta värme. Lägg på ett lock och grädda kakan i ca 25 minuter. När den är klar ska den vara mörk i kanterna men fortfarande lite kletig ovanpå. Lossa med en kniv längst med kanten.
Lägg över på en tallrik och vänd kakan så att bottnen kommer upp.
Klart!

Mango!

Hur man skär och äter en mango. Nam nam nam. Bästaste efterrätten.

måndag, maj 09, 2011

Judit äter cake pops

Annikas systerdotter är väldigt söt. Men det visste vi ju redan.

Filmat på högkant med min iphone tyvärr. Tänkte inte riktigt när jag filmade.

söndag, maj 08, 2011

I say bagel you say nam nam

Den här veckan har jag fått för mig att baka bagels. Inte bara en gång utan två. Men det var mest för att det gick lite sådär första gången. Jag tittade på hockey samtidigt och råkade koka de flesta på tok för länge. Sen var jag lite blygsam med mjölet första gången också så degen blev lite väl kladdig och var svår att få från plåten till kastrullen utan att jag totalt massakerade min lilla ring. Fast de blev goda ändå såklart. Men inget jag kände för att visa upp.

Andra gången däremot blev de himlans mycket finare. Jag använde lite mer mjöl och höll koncentrationen och lät dem inte koka iväg i hundra år. Så här har vi dem, Annas bagels med sesamfrön ovanpå och lite tranbär inuti.

Lite off topic men jag vill bara skryta lite. Jag badade nämligen idag. Det var väldigt kallt men det hann jag knappt känna så snabbt som jag hoppade i och hoppade upp. Men 7 grader är inget jag rekomenderar er att bada i. Som tur var hade jag spelat lite tennis innan så jag var svettig. Därför var det lite gött trots allt.



Bagels 16 stycken
25g jäst
5dl vatten
2tsk salt
3msk sirap
14dl vetemjöl special
1dl torkade tranbär (valfritt)
vatten till kokning
1 äggvita till pensling
sesamfrön

Gör såhär:
1. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke
och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl typ. Arbeta
degen väl i ca 5 minuter med maskin eller med degkrokarna som jag gjorde, men det var trögt och inget jag rekomenderar. Det skall vara en ganska kompakt deg. Tillsätt även tranbären om du ska ha såna i.

2. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär den i 16 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så
formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och
svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats. Det är bra om hålet är rätt stort för den kommer jäsa och mina hål fanns knappt kvar sen.

4. Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i
kylen över natten.

5. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar
i taget i vattnet.

6. De skall koka ca 1-2 minuter på varje sida. 2 min är max. Jag tycker att lite över 1 minut räcker gott och väl.

7. Ta ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.

8. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en
uppvispad äggvita och strö på lite sesamfrön.

9. Grädda i ca 20-25 minuter i 220 grader.

Ät med något gott pålägg eller bara som den är.

lördag, maj 07, 2011

Är på landet

Hej hej hallå.

Idag bestämde jag mig för att följa med Pelle och Rina (som jag bor hos just nu) till deras sommarstuga. Och det ångrar jag inte en sekund. Det är så skönt och mysigt här. Och lugnt.
Ja ni förstår.

Det enda jag saknar just nu är David och lite godis.

Hoppas ni alla har en fin helg.






torsdag, maj 05, 2011

Fakta om kvinnan

Eftersom carbs ruined my life gjorde en lär känna mig lista med 10 punkter om sig själv vill inte jag vara sämre. Det visade ju sig också att vi var rätt lika. Och sånt är ju alltid kul.

Ok. 10 saker ni kanske visste om mig.. barumpumpitch

1. Jag är 21, 5 år. Fyller 22 i Augusti.
2. Just nu praktiserar jag på en Reklambyrå som heter Masscreation som ligger i Stockholm.
3. Min första skiva var Orups.
4. Jag tycker det är jättejättejobbigt när saker inte blir som jag tänkt och planerat.
5. Jag är fantastiskt lat.
6. Fast ibland är jag jättehurtig och kan sitta och pyssla en hel natt.
7. Just nu viker jag ca 10 lådor om dagen till ingenting alls.
8. När jag var liten tävlade jag och min bästa kompis om vem som kunde läsa flest böcker. Jag vann.
9. Jag tjänade 69 kronor på att ha reklam på bloggen i 2 veckor.
10. Jag älskar min dator. Oftast.

Säkert inte de mest relevanta men det var vad jag kom på just nu.

En fin kväll med Sufjan Stevens

I Tisdags hände en rolig sak. Jag satt på kontoret och twittrade. Väntade på att vi skulle traska bort till Olearys för att äta mat och titta på champions league.

Helt plötsligt plingar det till och jag får en gratisbiljett av den här tjejen till Sufjan Stevens på Cirkus. HURRA! Säger jag och får skynda mig bort eftersom konserten strax ska börja.

En märklig och utomjordisk konsert minst sagt. Förväntade mig rätt lugn mysig musik men det var mest galet. Och jag gillade det.

Skulle filma lite med telefonen men lyckades klicka i så det filmade med kameran på framsidan. Allt var bara mörkt och jag fattade ingenting. Fram tills det sista. Så därför blev det bara en kort liten film men hoppas ni överlever.

onsdag, maj 04, 2011

tisdag, maj 03, 2011

Ananas och mango

Tjena tjena. Redan tisdag. Har äntligen börjat komma igång på praktikplatsen på riktigt. Riktigt skönt. Idag har jag suttit och ritat massa saker + kommit på en bra idé. Tyvärr är ju det mesta rätt hemligt innan man kör det på riktigt så ni får gott vänta ett tag tills det finns något att visa.

Idag har ju för övrigt vädret varit helt galet. Inte riktigt lika skönt som det var när jag bakade dessa cupcakes. Därför tänkte jag att ni kanske behövde dem för att få tillbaka lite vårkänsla.

Så här har vi alltså en ananas/vaniljmuffin med mangofrosting och lite färsk mango + mangosås på.



Till 15 normalstora ananas muffins
Du behöver:
2 Ägg
2 dl socker

1 dl rapsolja
1,5 dl vaniljyoghurt

4 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

en bit ananas typ 1/6 av en hel
smör
ca 2 msk råsocker
en nypa vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C. Dela ananasen så du får många små fyrkantiga bitar. Lägg smör i en stekpanna och sätt på värmen, bryn ananasen lite lätt tillsammans med råsocker och vanilj. Ställ av och låt svalna medan du gör smeten.
Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner rapsoljan och vaniljyoghurten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Vispa tills det inte finns några klumpar. Blanda ner ananasen och klicka sedan ut i formar. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

måndag, maj 02, 2011

flaggor och prickar

Om någon råkar vilja ha hurraflaggorna eller bara prickarna jag gjort paketet av är det bara att maila så skickar jag filen. De är gjorda av helt vanligt utskriftspapper typ 100g. Och mönstret gjorde jag i illustrator.

Alltså. Bild från mig -> skriva ut-> klippa lite -> göra lådor eller flaggor.


Här ser ni tex en liten bit som blev över av den röda lådan.

estrella

Som några av er kanske vet så jobbar ju min mor på Estrella. Nu har de tagit fram några roliga chips som är superknapriga. De är släta på ena sidan och räfflade på den andra. Osv osv osv.

Goda är de i alla fall. Och jag uppskattar den där extra knaprigheten.

söndag, maj 01, 2011

Två små paket

När Matilda fyllde år gjorde jag varsitt armband till henne och Judit.

Sen gjorde jag varsin låda med en liten rosett på. Att vika lådor är lätt som en plätt och en bra film på hur man gör hittar du här.